X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum pot fi oprite scumpirile în lanț la produsele alimentare - expert

13 mar. 2022,, 11:00   Societate
3414 0

Analistul și politicianul Denis Roșca a prezentat viziunea sa asupra modului în care pot fi oprite scumpirile în lanț la produse, pe fondalul crizei cu care se confruntă R.Moldova.

Denis Roșca a formulat o serie de recomandări pentru actuala guvernare.

"1. Scutirea de TVA a producătorilor agricoli ne va garanta un preț al produselor mai ieftin.

2. Direcționarea subvențiilor spre industria postrecoltare (prelucrarea termică, mecanică și chimică a materiei prime existente, noi vorbim despre substituirea de importuri de vreo 10 miliarde lei intr-o perioadă scurtă). În plus se fac mii de locuri de muncă.

3. Vin milioane de euro donații pentru susținerea persoanelor refugiate - susțineți producătorul local, cumpărați produse alimentare de la ai noștri. Așa se vor crea costuri marginale optime.


4. Nu încercați sa plafonați prețurile - va crește economia tenebră sau falimenta întreprinderile. Mai bine susțineți crearea concurenței sănătoase.

5. Aplicați impozit pe venit 0% pentru industria alimentară și vor scădea prețurile cu vreo 5%.

6. Publicați structura importurilor, la nivel de nomenclator și cantități. Fiecare mic producător va înțelege care este potențialul de creștere - cîte tone de carne nu ajung țării, cîte tone de cartofi nu ajung, cîte tone de roșii, etc. Brusc va crește independența alimentară și va scădea șomajul", explică expertul.

Totodată, Denis Roșca menționează că argumentul autorităților cu privire la "scumpirile venite din exterior" nu ține, atît timp cît producția locală continuă să nu fie pusă în valoare.

"Ne plîngem pe contextul internațional și scumpirile venite din exterior, dar totodată se militează pe excluderea cotei de 50% a producției locale pe raft… aici undeva logica este dispărută în mers - ori se ia o decizie curajoasă, ori se termină cu plînsul", menționează Roșca.

De asemenea, analistul recomandă ca întreprinderile de stat din industria alimentară, industrială și prelucrătoare să excludă plata pentru arenda a spațiilor. Astfel vor avea șanse să adune investitori in industria prelucrătoare, menționează acesta.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?