X 
Preşedintele stiri: 3607

”Cum poate fi anulată valabilitatea procurii?”: Întrebare-Răspuns

14 ian. 2022,, 15:24 (reactualizat 16 ian. 2022,, 22:00)   Societate
4513 0

"Cum poate fi încetată valabilitatea unei procuri?” -- răspunsul la această întrebare trebuie să-l cunoască fiecare cetățean care hotărăște să ofere un astfel de document unei persoane terțe.

Dvs. sînteți în drept să solicitați anularea procurii și fără un motiv întemeiat dacă sînteți persoana care ați conferit împuternicirile.

Ce trebuie să faceți?

Expediați o scrisoare (online/fizic) la notar cu aviz în care solicitați revocarea procurii

Cel mai bine este să trimiteți notificarea prin poștă - o scrisoare recomandată cu înștiințarea. Dacă aveți posibilitatea să transmiteți personal documentul, atunci puteți face acest lucru, dar nu uitați că persoana care a primit-o trebuie să vă ofere o chitanță de primire.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că anularea procurii implică restituirea sa celui care i-a încredințat procura. Adică, imediat după primirea înștiințării de anulare a documentului, procura emisă trebuie să fie restituită.


Prin urmare, expediați o notificare persoanei printr-o scrisoare cu aviz în care indicați că îi retrageți toate drepturile oferite prin procura vizată nr..., din data de....

Ce acte sînt necesare pentru aceasta?

Actele necesare: buletinul de identitate în original a mandantului și procura propriu- zisă.

În cazul în care nu veți primi un răspuns sau persoana nu va reacționa, sînteți în drept să vă adresați în instanța de judecată cu privire la anulare acesteia, conform art. 377 din Codul civil ”Încetarea valabilității procurii”.

(1)Valabilitatea procurii încetează în cazul:

a) expirării termenului sau îndeplinirii condiţiei extinctive;

b) revocării de către persoana care a eliberat-o sau, dacă este eliberată de mai multe persoane, revocării de către oricare dintre ele;

c) renunţării persoanei căreia îi este eliberată;

d) dizolvării persoanei juridice care a eliberat procura;

e) dizolvării persoanei juridice căreia îi este eliberată procura;

f) decesului persoanei fizice care a eliberat procura, declarării ei drept dispărută fără de veste ori instituirii în privinţa ei a unei măsuri de ocrotire judiciare, dacă legea nu prevede altfel;

g) decesului persoanei fizice căreia îi este eliberată procura, declarării ei dispărută fără de veste ori instituirii în privinţa ei a unei măsuri de ocrotire judiciare.

(2) Persoana care a eliberat procura o poate revoca în orice moment, iar persoana căreia îi este eliberată procura poate renunța la ea în orice moment. Orice clauză contrară este nulă.

În cazul în care nu aveți informații despre locul aflării persoanei împuternicite, înștiințarea trebuie trimisă pe ultima adresă cunoscută.

Pentru a vă proteja de acțiunile reprezentantului, este necesar, de asemenea, să anunțați toate organele posibile cu care reprezentantul poate încheia raporturi juridice precum că procura reprezentantului a fost anulată.

Țineți minte: necunoașterea legii nu scutește de pedeapsă. Pentru orice eventualitate, citiți articolul 379 din Codul Civil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий