X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cu ce riscuri și provocări se confruntă astăzi societatea moldovenească

4 noi. 2023,, 17:20   Societate
4067 0

Există riscuri și provocări pe care trebuie să le înțelegem deja astăzi, iar comunitatea științifică din Moldova se confruntă cu problema formării ulterioare a societății moldovenești.

Despre aceasta a declarat în cadrul unui interviu pentru Noi.md politologul, doctorul habilitat în științe politice, Nicolai Țveatcov.

El și-a exprimat regretul că un număr atît de mare de oameni a părăsit Moldova, dar a subliniat că există un lucru obiectiv pe care trebuie să-l înțelegem și pentru care trebuie să ne pregătim: cum vom trăi noi - cei care am rămas aici?, avînd în vedere faptul că deja astăzi, în economia moldovenească, numărul persoanelor de peste 18 ani care lucrează și al celor care nu lucrează este aproximativ același.

”Avem circa 700 de mii de pensionari și circa 700 de mii de persoane angajate în cîmpul muncii. Se creează o piramidă inversată a vîrstelor, cînd vom avea mai mulți pensionari decît persoane de vîrstă activă. În mod obiectiv, va trebui să creștem vîrsta de pensionare, pentru că statul nu își va putea îndeplini obligațiile sociale”, a spus Nicolai Țveatcov.

Potrivit lui, în acest fel, povara asupra tinerilor vor fi de două ori mai mare. De la ei se va cere o creștere a productivității muncii.


”Nu știu cum va reacționa societatea la acest lucru. Cum va reacționa generația de 40 de ani, avînd în vedere că povara asupra ei (noastră) va fi de două ori mai mare în comparație cu generațiile anterioare? Cum vor asigura ei obligațiile sociale ale statului, respectînd în același timp propriile interese? Și se vor gîndi ei oare la generația următoare? Astăzi eu nu am un răspuns la această întrebare”, a spus politologul, doctorul habilitat în științe politice.

El a subliniat că aceasta este o sarcină de importanță publică.

”Cum ne vom organiza viața, care vor fi forțele motrice aici? Acestea nu trebuie să fie neapărat forțe sociale, pot fi și unele atitudini ideologice, de exemplu: "Avem nevoie de propriul nostru stat sau nu avem nevoie de el". Aceasta nu este o atitudine de clasă, ci una ideologică”, a spus Nicolai Țveatcov.

Potrivit lui, astăzi există mai multe elemente pentru a descrie viața noastră decît diviziuni de clasă.

”Există și valori, și evoluții tehnologice. Mai există și sistemul politic mondial, care nu exista în timpul lui Marx. Acesta s-a format după cel de-al Doilea Război Mondial, iar noi încă ne aflăm în interiorul acelui sistem, care s-a format la mijlocul secolului al XX-lea. Dar evenimentele evoluează în acest mod – noi înțelegem că va exista o nouă ordine mondială. Dar cum vom trăi în această nouă ordine - este o mare întrebare”, a declarat politologul, doctorul habilitat în științe politice.

Totodată, el a menționat că inspiră optimism faptul că moldovenii, așa cum se spune, au "deconectat televizorul". Televiziunea nu mai este principala sursă de informare, pe primul loc se află rețelele de socializare.

”Dar ce sînt rețelele de socializare? Sînt un instrument de comunicare cu rudele și prietenii noștri apropiați. Rețelele sociale ne setează mediul informațional, ne recomandă ceea ce vă (ne) place. Iar noi ne-am transformat într-o societate atomizată: fiecare se închide în mica sa comunitate, într-o "bulă" socială. Avem un număr infinit de comunități mici - chat-uri, grupuri de interese, cluburi. Acestea completează structura deja complexă a societății moldovenești, a notat Nicolai Țveatcov.

Potrivit lui, și există un efect interesant aici.

”Politicienii și un cerc restrîns de politologi și jurnaliști au impresia că viața politică fierbe și clocotește. Dar pentru 90% din populația țării nu este așa. Ei pur și simplu închid televizorul. Efectele unui astfel de comportament asupra structurii sociale pot fi foarte diferite, inclusiv pozitive. Pentru că oamenii trăiesc conform unei anumite etici interne, iar această etică internă protejează societatea noastră mult mai bine decît structurile de stat”, a subliniat politologul, doctorul habilitat în științe politice.

17
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?