Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Copiii victime ale traficului de ființe umane au nevoie de implementarea unei justiții restaurative

30 iul. 2018,, 15:10   Societate
2983 0

Copiii care au trecut prin experiența extrem de dureroasă a unui proces de judecată, în calitate de victime sau martori, au nevoie de o etapă îndelungată de reabilitare, relatează Noi.md citînd un comunicat de presă al organizației ”La Strada”.

Potrivit acestuia, acești copii au nevoie de programe de asistență socială și psihologică bine puse la punct, de centre de plasament în care să fie consultați, asistați și sprijiniți pas cu pas să revină la un mod de viață sigur, evitînd paternurile comportamentale de supraviețuire, cele care, pînă la urmă, îi readuc la aceleași situații cu risc sporit de trafic. Iar pentru asta este nevoie de implicarea statului.

Profilul adolescenților care se expun cel mai mult riscului de trafic este unul tipic și se menține același de ani de zile. Vorbim în special despre copii lăsați în grija buneilor, copii din familii cu un singur părinte, care suferă la rîndul său de alcoolism sau de boli psihice, se mai arată în comunicatul ”La Strada”.

Din toate rapoartele Guvernului RM către ONU Consiliul Europei, pe dimensiunea drepturilor copilului și măsurilor anti-trafic, rezultă că Republica Moldova corespunde mai mult sau mai puțin standardelor necesare pentru prevenirea și combaterea abuzului față de copii. ”La Strada”, reiterează faptul că acești copii care devin victime ale traficului de ființe umane, au nevoie de o justiție restaurativă, ei au nevoie de mecanisme reale de reintegrare a copiilor în societate, programe educaționale de durată, prin care să-și găsească un loc în societate și șanse de reabilitare”, a menționat Ana Revenco, Președintă La Strada.

Datele acumulate de la Linia Fierbinte Anti-trafic (LFA) în prima jumătate a anului curent numără deja 36 de cazuri de SOS (cazuri care implică persoane dispărute, prezumate victime ale traficului de ființe umane sau migranți aflați în dificultate). Cca 9% dintre ele vizează copiii. Aceleași cifre arată că femeile rămîn în continuare cele mai expuse riscului de TFU. Din numărul total al cazurilor de tip SOS înregistrate de LFA, cazurile de TFU și fenomenele conexe acestuia reprezintă 15%, dintre care 60% vizează femeile și 40% - bărbații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?