Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Concluziile avocatului poporului în urma incendiului produs la Spitalul de Psihiatrie Codru

17 mar. 14:30   Societate
1361 0

Avocatul Poporului Ceslav Panico anunță despre finalizarea investigării incidentului care a avut loc în Secția nr.10 din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din orașul Codru,

În dimineața zilei de 27 octombrie, anul trecut, în edificiul instituției s-a produs un incendiu. O Comisie specială a fost creată de către Ombudsman pentru a investiga cazul.

Avocatul poporului constată că pacientul care a provocat incendiul nu ar prezenta semne clinice pentru o maladie psihică, care necesită un tratament cu internare în spitalul de psihiatrie.

„Acesta din urmă ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa privativă de libertate pe viață în penitenciar, cu asigurarea tratamentului medicamentos necesar și implicarea lui în programe cognitiv-comportamentale cu scopul de a corecta comportamentul disfuncțional – fapt menționat și de către Spitatlul clinic de Psihiatrie Codru”, se arată în raport.

Ombudsmanul mai spune că lipsa unor mecanisme de prevenire a situațiilor tensionate sau a relelor tratamente din partea autorităților ar fi dus la provocarea incidentului de către pacienții nemulțumiți.


Totodată, intervenția Brigăzii cu destinație specială „Fulger” în vederea aplanării incidentului, prin folosirea unor mijloace speciale de tip grenade audiovizuale și alte mijloace au fost disproporționate, spune avocatul poporului.

Ombudsmanul se declară îngrijorat de consecințele care au urmat față de pacienții implicați în incendiul din 27 octombrie, cu aplicarea unor măsuri excesive asupra persoanelor implicate, fapt ce în viziunea Avocatului Poporului pot fi enunțate ca "represalii și răzbunări".

De asemenea, Ombudsmanul este alarmat de faptul că Procuratura Generală nu a cercetat sub toate aspectele incidentul.

În rezultatul investigării, Avocatul Poporului a înaintat un set de 20 de recomandări Ministerului Sănătății și Spitalului Clinic de Psihiatrie Codru, cu solicitarea de a fi puse în discuție problemele identificate într-o ședință comună a Ministerului Sănătății și Oficiul Avocatului Poporului.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий