Comitetul ONU cere explicații Guvernului

15 aug. 15:30   Societate
2428 0

Suprapopularea, violența și asistența medicală reprezintă principalele probleme din penitenciarele din țară, arată un raport al Comitetului ONU pentru Drepturile omului. Astfel, Guvernului Republicii Moldova îi este cerut ca să fie întreprinse măsuri privind condițiile din penitenciare.

Raportul Comitetului ONU pentru Drepturile omului „scoate în evidență eșecul Republicii Moldova de a oferi siguranța deținuților și de a pune în aplicare mecanismul de raportare și investigare a pretinselor cazuri de tortură și rele tratamente, precum și problema asistenței medicale calitative în sistemul penitenciar din țară”, ntoează Noi.md cu referire la realitatea.

De asemenea, Comitetul a solicitat autorităților din Chișinău să furnizeze informații referitoare la edificarea unor noi penitenciare și centre de detenție, precum și despre implementarea alternativelor la detenție.

În elaborarea raportului un rol important l-a avut Promo-LEX, care a furnizat Comitetului informații privind situația și condițiile din penitenciare.

„Este esențial ca toate părțile implicate – de la autorități la organizații civile – să colaboreze și să adreseze în mod activ aceste provocări evidențiate de Comitet. Se poate observa cu ușurință că o abordare fragmentată nu a funcționat și nu va funcționa în viitor. Garantarea asistenței medicale de calitate și luarea în considerare a recomandărilor internaționale ssînt doar cîteva dintre pașii esențiali pentru a asigura drepturile fundamentale ale deținuților și pentru a construi un sistem penitenciar mai eficient”, a raportat avocata Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi.

14
2
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?