X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Colțunași ca la Sofia. Gospodinele s-au adunat la șezătoare

16 mar. 18:00   Societate
2597 0

Colțunași cu brînză de vaci, mămăligă din mălai ales și scrob cu smîntînă.

Gospodinele din satul Sofia, raionul Drochia s-au întîlnit la șezătoare. Așa cum este săptămîna albă, femeile au ales să gătească mîncare tradițională, folosind doar produse lactate, făinoase și ouă.

Gospodinele de la Sofia s-au adunat la șezătoare

Gabriela Mocanu, jurnalist TV Nord: „Așa cum este săptămîna albă, gospodinele au folosit doar umplutură de brînză de vacă, asigurîndu-se că fiecare colțunaș este o adevărată mică operă culinară.”

„Care ne punea, poate că făina trebuia de cernut. Dar ne umpleam noi de toate. Că vai de capul nostru cum eram ajutori. Dar se făcea cu încetișorul, așa era vremea, cu ajutorul. Și apoi ne mai dădeau miște colțunași să încleiem și puneam sare, puneam grăunțe, ce era. Cui îi cădea asta, deja așa era vremea.”


„Mămuca mea m-a învățat să lipesc colțunași. Ea îmi spunea că ei pocnesc în timp ce-i lipesc, înseamnă că nu va ieși brînza din ei. Eu așa ascultam cum trebuie să pocnească, că eu nu aud. Dar totuși se aude și se vede, iese aerul și colțunașul se lipește bine.”

„Oleacă de ulei o să turnăm și trebuie să-i mestecăm. Așa cum făcea mămuca, poate n-or sări. M-am învățat și eu, că deodată cam săreau conțunașii din lighenaș.”

De pe masa tradițională nu a lipsit nici mămăliga

„Cînd clocotește atunci, i-am pus sare, oleacă de unt, da că fie bunișor. Cînd clocotește atunci pun făina și mestec. Vreau să nu fie cu boțuri, dar cum s-a primi.”

„Cînd să mîncăm dimineața, mămăliga este rece, că este făcută de cu seară. Tăiem cu cuțitul, o dăm prin ulei, o prăjim și o dăm prin dulceață.”

„Atunci totul era de casă mîncam. Mama ne scotea varză murată, tăiam cu ulei. Pîinea o ungeam cu untură, nu cu unt. Ungeam și puneam oleacă de sare. Mîncam, așa era la noi.”

Scrobul făcut din ouă de casă

„Zece ouă am pus, jumătate de kilogram de smîntînă și oleacă de făină de grîu, ca să nu fie așa de moale. Să sugă zerul de la smîntînă.”

Reamintim că informații amănunțite despre bucatele și băuturile tradiţionale moldovenești, istoria și cultura vinului la moldoveni, tradiţii şi inovaţii în alimentaţia moldovenilor, produse pentru sănătate, reţete culinare, bucate de sărbătoare, bucate mănăstireşti, bucate de post, conserve de casă și secretele bucătăriei moldovenești pot fi aflate la compartimentul «BUCĂTĂRIA» a proiectului moldovenii.md.

1
3
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?