X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Circa 30 la sută din produsele pentru masa de Paște au ajuns la gunoi

19 apr. 2023,, 11:45   Societate
3120 0

Aproape 30 la sută din produsele alimentare preparate pentru masa de Paște au ajuns, și în acest an, la gunoi.

Potrivit experților, aceste produse ar fi suficiente și pentru masa de Înviere a celor aproape un milion de oameni din Republica Moldova, care își duc traiul la limita sărăciei, transmite moldova1.md.

Datele statistice arată însă că risipa alimentară devine un fenomen grav în țara noastră, mai ales de sărbători. În timp ce unii moldoveni economisesc și spun că se străduie să gătească puține bucate, alții recunosc faptul că mai și aruncă.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, spune că, în zilele obișnuite, 20 la sută din produsele alimentare procurate de moldoveni ajung la coșul de gunoi. De sărbători, situația este și mai gravă, iar cea mai mare risipă de alimente are loc în mediul urban.

„O treime din ceea ce am procurat nu mai ajunge să le consumăm, dar ajung la coșul cu gunoi. Aceasta este o dramă din cauză că avem în țară circa un milion de oamenii, care se subalimentează. În sate, risipa este mai mică din cîteva motive: oamenii sunt mai grijulii, oamenii sunt mai săraci și acolo există animale pe lîngă casă”, spune expertul.


Într-un cuvînt, la sărbători, moldovenii exagerează cu pregătirea bucatelor, iar risipa alimentară este și mai mare. Totuși, unii moldoveni susțin că, din cauza scumpirilor din ultimul timp, în acest an, au fost mai raționali atunci cînd au făcut lista cumpărăturilor. Alții ne-au recunoscut însă că mai aruncă produse la gunoi.

„Se întîmplă. Evident că se întîmplă. Nu avem cum să uităm acest moment. Se întîmplă, dar încercăm să fim mai raționali”.

„- De exemplu, cînd nu sunt acasă și plec undeva. - Aruncați la gunoi atunci? - Doar atunci, dar mai mult la animale, pentru că avem animale domestice acasă”.

„Noi nu aruncăm nimic, în frigider, la gheață”.

„Mă strădui să fac așa în limită, cît mai proaspăt în fiecare zi să le gătesc. Mai am pisică, cățeluș, vecinii au găini, așa că nu se pierde nimic”.

Potrivit datelor prezentate de expertul economic, Veaceslav Ioniță, moldovenii cheltuiesc circa 45 de miliarde de lei pe an pentru produse alimentare.

Ulterior, însă, alimente în valoare de 8 miliarde de lei sunt aruncate la gunoi. Ioniță mai spune că, după ce Legislativul a aprobat proiectul de lege, care presupune prevenirea risipei alimentare, cifrele sunt în scădere.

Inițiativa prevede ca produsele aflate aproape de termenul-limită de valabilitate să fie vîndute la un preț redus ori să fie oferite asociațiilor de binefacere, prin donație.

0
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?