Arşiţa stiri: 150
Jocurile Olimpice stiri: 121
Transnistria stiri: 1453

Simbolul culorilor cu care se vopsesc ouăle

5 mai. 15:30   Societate
3392 0

Ouăle de Paşte sînt una dintre principalele caracteristici ale sărbătorilor creştine, amintind de Învierea lui Hristos.

Ouăle pentru marea sărbătoare a creştinătăţii pot fi vopsite în diverse culori – de la roşu la albastru închis. Fiecare culoare poartă un mesaj şi o semnificaţie deosebită. Roşul este de obicei asociat cu sîngele lui Hristos, însă culoarea în sine simbolizează iubirea şi speranţa. Conform legendei, Maria Magdalena s-a înfăţişat Împăratului Tiberiu pentru a cere dreptate pentru condamnarea lui Isus.

Apărînd în faţa împăratului cu un ou alb în mînă, aşa cum era obiceiul de a se oferi în dar cu ocazia unei sărbători, i-a spus acestuia că după ce a suferit Patimile, „Hristos a Înviat!”. Împăratul i-a răspuns că este greu de crezut ca cineva să se întoarcă din moarte, aşa cum oul pe care l-a primit în dar nu îşi poate schimba culoarea în roşu. Iar oul s-a colorat atunci în roşu.

De atunci, în mod tradiţional, primul ou vopsit este de culoare roşie. Galbenul simbolizează lumina şi fericirea, în timp ce nuanţele de portocaliu sînt semnul rezistenţei şi forţei. Albastrul reprezintă sănătatea, dar şi puritatea, pacea, un nou început, nevinovăţia, Paradisul divin.

Verdele este asociat cu sosirea primăverii, naşterea unei noi vieţi, nemurirea şi speranţa. Rozul simbolizează iubirea, noile emoţii ale vieţii. Numărul ouălor vopsite trebuie să fie întotdeauna impar. Conform tradiţiei, primul ou este vopsit de cea mai în vîrstă femeie din familie. În Sîmbăta Mare, ouăle sînt duse la biserică, pentru a fi sfinţite./ddaniela

12
3
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?