X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Cînd va fi instalat un monument la mormîntul lui Mihai Volontir?

16 mai. 05:30   Societate
2672 0

Pe mormîntul celebrului actor de teatru și cinema Mihai Volontir, recunoscut drept cel mai bun actor al secolului XX în cinematografia moldovenească, nici după 9 ani nu există un monument, ceea ce uimește și dezamăgește foarte mult cetățenii Republicii Moldova.

Aceștia consideră că autoritățile centrale sau locale ar trebui să ajute în această situație pentru a imortaliza memoria acestui om extraordinar - imagine a curajului și bunăvoinței.

În același timp, mulți moldoveni nici măcar nu știu că Mihai Volontir a fost înmormîntat nu la Bălți, unde a jucat toată viața în teatrul local, ci în Cimitirul Armenesc din Chișinău.

Despre acest lucru s-a aflat din comentariile la o postare scrisă de jurnalistul, expertul, gazda emisiunii „Без галстуков” de la postul de televiziune N4, Alexandr Stahurschi, relatează Noi.md.

Acesta a recunoscut că a văzut întîmplător mormîntul lui Mihai Volontir la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău și a fost foarte surprins că din 2015, pe mormîntul unuia dintre cei mai cunoscuți actori de teatru și cinema din Moldova nu a fost instalat un monument.„Cu siguranță nu este treaba mea dacă familia și prietenii lui au sau nu mijloace necesare pentru a ridica un monument. Dar oare pînă acum nu a găsit acești bani statul? Poate că există niște motive ideologice pentru aceasta: de exemplu, faptul că Mihai Volontir a jucat în filme un parașutist sovietic - subofițerul Volentir sau Dmitri Cantemir, care a inițiat cetățenia rusă pentru Principatul Moldovei. Dar cu toate acestea, în anul 2000 Volontir a fost numit „Cel mai bun actor din secolul XX în cinematografia moldovenească”, a primit premiul „Personalitate Marcantă a țării” în 2013 și a devenit „Cetățean de onoare al Chișinăului” în 2014. Mihai Volontir este și Cavaler al „Ordinului Republicii”, fiind decorat cu această distincție în 2012", a scris Alexandr Stahurschi.

El a atras atenția asupra faptului că există un buget de stat, care este format din impozitele tuturor cetățenilor, și care prevede alocarea de fonduri pentru astfel de necesități precum instalarea de monumente în cinstea personalităților marcante. În cazul în care autoritățile de stat sau municipale doresc să facă ceva, dar nu există suficiente fonduri pentru aceasta, ele pot informa societatea despre acest lucru și pot solicita sprijinul sau ajutorul acesteia.

În același timp, după cum a reieșit din comentariile la postarea sa pe rețeaua de socializare, mulți cetățeni nu înțeleg de ce nu există un monument, menționînd că Volontir a fost, printre altele, un cetățean de onoare al Chișinăului.


Internauții consideră că acesta este dreptul rudelor să ridice sau nu monumentul, iar autoritățile ar putea să ia legătura cu rudele lui Volontir, să afle care este situația și, dacă acestea sînt de acord, să le ajute să instaleze monumentul, pentru a-l cinsti pe artistul care a dus faima Moldovei în întreaga lume.

La necesitate, și cetățenii de rînd ar putea participa la strîngerea de fonduri, donații pentru instalarea monumentului lui Mihai Volontir.

Portalul Noi.md a făcut o solicitare către Ministerul Culturii și Primăria municipiului Chișinău privind instalarea unui monument în cinstea actorului de teatru și cinema, Mihai Volontir.

Celebrul artist Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934 în satul Glinjeni. Din 1957 și pînă la sfîrșitul vieții, Mihai Volontir a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. A jucat în peste 120 de spectacole, a interpretat zeci de roluri memorabile în diferite comedii, tragedii și drame. Rolul lui Budulai din serialul TV „Țiganul” i-a adus faima în tot spațiul post-sovietic.

Mihai Volontir a fost deputat în primul parlament al țării în perioada 1990-1994, a fost unul dintre cei 278 de deputați care au votat pentru Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.

Artistul avea diabet zaharat și afecțiuni ale sistemului vascular și a suferit zece operații. A murit la vîrsta de 81 de ani pe 15 septembrie 2015 la Chișinău și a fost înmormîntat cu onoruri militare la Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.

Mai multe informații despre activitatea lui Mihai Volontir, despre alți actori celebri și despre cinematografia moldovenească în general, puteți găsi pe site-ul https://www.moldovenii.md, în secțiunea „Cultura”.

3
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?