Cazul Șor stiri: 599

Cînd ne putem aștepta la scăderea tarifelor la gaze

3 oct. 15:08   Societate
9249 1

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a explicat într-un podcast cînd cetățenii vor achita mai puțin pentru gazele naturale, dar și care este metodologia prin care autoritățile stabilesc actualele tarife pentru gaze.

Sergiu Tofilat a explicat că atunci cînd ANRE stabilește prețurile, Agenția ia în calcul un preț mediu pentru gaze, transmite Noi.md cu referire la stiri.

„Noi la 1 ianuarie am cumpărat gaz la un preț foarte mare și de aceea autoritățile încă nu pot să ceară micșorarea tarifului pentru că media pentru acest an este foarte mare. În tariful actual este pus prețul mediu pentru întreg anul, adică 750 de dolari, pentru o mie de metri cubi de gaze. De aceea, eu cred că anul acesta nu există premise pentru ca prețul la gaze să fie micșorat, însă după anul nou există astfel de premise”, a explicat Sergiu Tofilat în cadrul podcastului Raport cu Nicolae Chicu.

Întrebat cu cît se vor ieftini gazele, expertul a explicat că eventualele ieftiniri vor fi influențate de prețurile la care Energocom va cumpăra aceste gaze, pentru că atunci cînd va începe sezonul rece, tarifele pentru această resursă energetică vor crește.

„Din cifrele publicate de Energocom, R. Moldova a cumpărat 300 de milioane de metri cubi la un preț mediu de 420 de dolari. Însă aceste stocuri nu ne ajung pentru a trece cu bine de sezonul rece. Noi avem nevoie de circa 800 de milioane de metri cubi. Dacă Energocom va continua să cumpere gaze la acest preț, păi există premise ca în ianuarie - februarie 2024 să scadă tarifele la gaze. Prețurile pe bursă sînt în continuare foarte bune. Însă Energocom trebuie să cumpere gaz pînă la începutul sezonului rece pentru ca noi să avem careva micșorări de tarife”, a mai explicat Tofilat.


7
4
0
3
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?