X 
Criza energetică stiri: 1511
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

Cînd ar putea fi activ portalul compensații.gov.md

27 sep. 14:31   Societate
3885 0

În primele zile ale lunii octombrie urmează să fie făcute ultimele testări la portalul compensatii.gov.md unde cetățenii ulterior urmează să se înregistreze pentru a beneficia de compensații la facturile de gaze, energie electrică și căldură. Despre aceasta în cadrul unui interviu de la emisiune ”Prima Oră”, a spus Vasile Cușca, secretar de stat la Ministerul muncii și protecției sociale.

Potrivit lui, compensațiile vor fi calculate diferențiat.

Consumatorii casnici urmează să fie grupați în patru categorii de „vulnerabilitate energetică”, de la foarte ridicată și până la joasă. Sistemul informațional care va permite acumularea datelor necesare pentru încadrarea în una dintre aceste categorii ar trebui să devină funcțional la începutul lunii octombrie.

Înregistrarea consumatorilor în sistemul informațional va dura maxim 5 minute și se va face individual pe platforma online compensatii.gov.md sau cu ajutorul asistenților sociali și bibliotecarilor.

Potrivit lui Vasile Cușca, autoritățile speră că deja la mijlocul lunii octombrie platforma online ar putea deja fi funcțională.


În cererea de înregistrare în sistemul informațional consumatorii vor trebui să includă, între altele, date cu caracter personal și venitul mediu lunar obținut în ultimele 3 luni. Categoria de vulnerabilitate va fi estimată automat.

Proiectul de regulament privind modalitățile de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate și de plată a compensațiilor, elaborat de Ministerul muncii și protecției sociale și supus dezbaterilor publice în perioada 20-22 septembrie, mai prevede categoriile de persoane care NU vor beneficia de compensații, fiind considerate non-vulnerabile. Este vorba de:

  • Persoanele/familiile care au patru apartamente sau mai multe;
  • care au un venit lunar de peste 75.000 de lei;
  • care dețin bunuri imobile ce costă peste 10 milioane de lei;
  • care refuză statutul de consumator vulnerabil.

Compensațiile vor fi acordate dintr-un fond creat special de guvern și care a fost majorat cu jumătate de miliard de lei, recent, în urma rectificării bugetului de stat. Din totalul de 870 de milioane de lei prevăzute pentru acest an în „Fondul de reducere a vulnerabilității energetice” vor fi compensate facturile din luna noiembrie, care se achită în decembrie.

Pentru întreg sezonul rece, guvernul estimează cheltuieli de peste 5 miliarde de lei. Dacă tariful la gaze va fi majorat din 1 octombrie, guvernul ia în calcul două soluții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав