X 

Chișinăul a decis să denunțe acordurile privind crearea și activitatea „MIR”

19 apr. 10:33   Societate
2130 0

Republica Moldova va denunța acordurile privind crearea și activitatea „MIR” în țara noastră.

În acest sens, Guvernul a adoptat astăzi un Proiectul de hotărîre cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru denunțarea unor acorduri privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR”.

După aprobarea de către Guvern, proiectul de lege urmează să fie prezintat Parlamentului spre examinare.

Potrivit proiectului de hotărîre, Parlamentul va decide denunțarea Acordului privind crearea Teleradiocompaniei Interstatale (TRCI), semnat la Bișkek, la 09.10.1992.

În același timp, Parlamentul va decide asupra denunțării Acordului cu privire la garanțiile de drept internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR”, semnat la Așgabat la 24.12.1993.


Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va notifica Comitetul Executiv al Comunității Statelor Independente despre denunțarea acordurilor menționate.

La fel, va fi abrogată Hotărîrea Parlamentului nr. 587/1995 pentru ratificarea Acordului cu privire la garanțiile de drept internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei interstatale „Mir”.

În același timp se menționează că Guvemul va întreprinde toate acțiunile necesare pentru ieșirea Republicii Moldova din componența acționarilor Teleradiocompaniei interstatale „MIR”.

În proiectul de hotărîre se precizează că Acordul privind crearea Teleradiocompaniei interstatale (TRCI), semnat la Bișkek, și Acordul cu privire la garanțiile de drept internațional, semnat la Așgabat, sînt tratate internaționale încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), inclusiv de către Republica Moldova, prin care a fost constituită Teleradiocompania interstatală „MIR” și care reglementează unele aspecte ale activității companiei și reprezentanței acesteia.

Pe 20 martie, autoritățile Moldovei au anunțat că acordul cu privire la garanțiile de drept și internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR” ar putea fi denunțat. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au convocat într-o ședință și au avizat pozitiv o inițiativă a Guvernului care prevede acest lucru.

Ulterior, membrul Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia Alexandr Brod a declarat că Moldova „continuă să adopte cea mai proastă experiență rusofobă a Occidentului, limitînd activitatea mass-mediei ruse”. El a amintit de situația cu compania MIR. „Astfel de acțiuni pot fi calificate cu încredere drept discriminare severă împotriva rușilor din Moldova, al căror număr este de peste 200 de mii de oameni”, a conchis el.

Pe 4 aprilie, purtătorul de cuvînt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat că „în premieră, țara noastră nu va oferi bani pentru televiziunea interstatală MIR”. Reprezentantul Guvernului a adăugat că „Republica Moldova, din banii contribuabililor, va oferi zero lei pentru propagandă și dezinformare”.

Anterior, într-un comentariu la acest subiect, unul dintre liderii mișcării de căutare din Moldova, șeful echipei de căutare „August” Alexei Petrovici a declarat că Canalul Mir TV cu reportajele sale din Moldova și din alte țări CSI ne ajută să ne amintim marea noastră istorie comună.

„M-ar interesa unde vor fi direcționate fondurile economisite, probabil, pentru indexarea pensiilor? Sau sprijin pentru posturile TV „corecte”, în opinia guvernului moldovenesc? Cît despre noi, ne amintim reportajele de „dezinformare” ale postului de televiziune despre fapta eroică a originarului din Kazahstan, Ivan Cerednik, și Eroul Uniunii Sovietice, Afanasi Karmanov, relatări de la ceremoniile de înmormîntare a osemintelor soldaților sovietici care au murit pentru eliberarea Moldovei de fascism și multe alte materiale, datorită cărora țările din Comunitate păstrau memoria despre marea noastră istorie comună", a spus Alexei Petrovici.

2
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?