Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ce spune Ministrul Justiției, despre reevaluarea fostei membre CSP Olesea Vîrlan

17 apr. 10:14   Societate
1832 0

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, spune că șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu are niciun temei legal să se adreseze Comisiei Pre-Vetting pentru a cere reevaluarea fostului membru al CSP Olesea Vîrlan.

Mai mult, Moraru a punctat că organul de urmărire penală nici nu are atribuții în ceea ce privește evaluarea integrității persoanelor. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiunii , anunță ziua.md

„Aș pune sub semnul întrebării o asemenea inițiativă din partea procurorului-șef. Înțeleg motivele pe care le-a expus, dar legea spune foarte clar cine sînt persoane care urmează să fie evaluate de către Comisia Pre-Vetting. Comisia Pre-Vetting deja s-a expus odată asupra persoanei doamnei Vîrlan, a emis o decizie care este fundamentată pe toate informațiile colectate. Eu nu cred că este tocmai oportun ca procurorul-șef, care a făcut propria sa cercetare, să indice…Nu are niciun temei legal să ceară Comisiei Pre-Vetting să facă reevaluarea acestei persoane, legea nu prevede o astfel de procedură. Cu tot respectul, dar organul de urmărirea penală, fie ofițer de urmărire penală sau procuratura, nu stabilește integritatea etică și financiară, pentru asta avem o altă instituție”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, Veronica Mihailov-Moraru a precizat că Vîrlan și-a depus cererea de demisie nu doar din funcția de membru al CSP, dar și a demisionat și din funcția de procuror.

„Este o situație neobișnuită, dar care, pe de altă parte, ne disciplinează să fim și mai atenți pentru a preîntîmpina astfel de situații”, a precizat Mihailov-Moraru.


Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a clasat procesul penal în privința fostul membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan. Totuși, deși a fost emisă ordonanța de neîncepere a urmăririi penale, procurorii vor totuși să o amendeze contravențional „pentru abuz de putere”. Procesul contravențional în privința ex-membrei CSP a fost pornit în 10 aprilie.

La începutul lunii martie, Vîrlan a demisionat din funcția pe care o deținea, după scandalul legat de concursul anulat pentru funcția de procuror general. Evaluarea lui Vîrlan în cadrul concursului a dus la anularea acestuia. Aceasta a recunoscut că i-a acordat candidatului Ion Munteanu, actual procuror general interimar, un punctaj greșit. Ea susține că ar fi trebuit să îi acorde 8,5, în loc de 3,5.

În acest sens, procurorii anticorupție „au bănuiala rezonabilă că Vîrlan a acționat în interesul unei terțe persoane, acesta fiind Andrei Roșca, care avea un interes de răzbunare împotriva lui Ion Munteanu, din motiv că nu i-a oferit acestuia funcția vacantă de adjunct al procurorului general”, potrivit comunicatului PA.

Contravenția de abuz de putere se sancționează cu amendă de la 1500 la 4500 de lei cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Olesea Vîrlan, procuror detașat, a fost aleasă membră CSP la Adunarea Generală a Procurorilor din 23 decembrie 2023.

5
2
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?