Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce prevede Regulamentul Organic al Moldovei (prima Constituție) din 1831-1832 referitor la limbă

19 oct. 2023,, 14:16   Societate
5910 0

Despre limba moldovenească și despre necesitatea predării în limba moldovenească pentru a stimula dragostea față de limbă și față de patrie se vorbește în Regulamentul Organic al Moldovei din 1831-1832, care a fost, de fapt, prima constituție a Moldovei.

Acest document important stipula că "învățămîntul trebuie să se desfășoare în limba moldovenească nu numai pentru comoditatea elevilor, ci și pentru cultivarea dragostei față de limbă și de patrie, astfel încît toate afacerile publice să se desfășoare în această limbă, iar aceasta să fie folosită și în timpul sărbătorilor bisericești".

Această informație va fi utilă pentru cei care susțin că limba moldovenească nu a existat niciodată.

Astfel de afirmații sînt neadevărate și sînt dezmințite de numeroase documente istorice.

Există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română". Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească - încă de la apariția etnonimului "moldovenească".


Regulamentul organic – legi organice și primele constituții ale Principatelor Dunărene (Valahia și Moldova), care au intrat în vigoare în 1831-1832, cînd Principatele au obținut autonomia în conformitate cu prevederile Tratatului de pace de la Adrianapolis, care a pus capăt Războiului ruso-turc din 1828-1829.

Reglementările au fost introduse de Pavel Dmitrievici Kiselev, care era șeful administrației rusești din principate, pentru Valahia din iulie 1831 și pentru Moldova din ianuarie 1832. Ele au fost ratificate de guvernul turc în 1834.

54
3
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?