X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ce este semnătura digitală și cum o poți obține

3 mar. 13:20   Societate
2131 0

În R. Moldova există peste 700 de servicii publice, dintre care 40% sînt digitalizate. Din totalul celor 509 servicii disponibile pentru afaceri, 50,9% sînt electronice.

Pentru a beneficia de un serviciu public digital, e nevoie, mai întîi de toate, persoana interesată să dețină semnătură digitală. În cele ce urmează, vom prezenta tipurile de semnături digitale disponibile în R. Moldova, modul de obținere și utilitatea acestora, scrie zdg.

Semnătura digitală reprezintă identitatea persoanei în mediul on-line și este recunoscută prin lege ca avînd aceeași valoare și putere juridică ca și semnătura de mînă (olografă). În R. Moldova instituția competentă în domeniul semnăturii electronice este Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

Tipuri de semnătură digitală existente în Republica Moldova

În Republica Moldova sînt disponibile trei tipuri de semnătură digitală. Primul este semnătura electronică, bazată pe dispozitivul token eliberat de către STISC și celelalte instituții intermediare. Al doilea tip este semnătura mobilă, eliberată de către doi operatori de telefonie mobilă din țară. Al treilea tip de semnătură digitală este buletinul de identitate electronic.

Semnătura mobilă

Prima, dar și cea mai simplă metodă de obținere a unei identități digitale, este semnătura mobilă, care poate fi activată gratuit la unul din operatorii de telefonie mobilă din țară (Orange sau Moldcell). Pentru aceasta, e nevoie să mergeți cu buletinul de identitate și telefonul mobil la orice magazin Orange sau Moldcell, să semnați o cerere și să setați codul PIN pe care îl veți utiliza la aplicarea semnăturii mobile. În cazul în care cartela SIM pe care o dețineți nu corespunde parametrilor tehnici pentru utilizarea semnăturii mobile, aceasta va fi înlocuită gratuit cu o cartelă SIM specială. Dacă reprezentaţi o persoană juridică, e necesar să aveți ştampila sau procură din partea companiei.


În cazul semnăturii mobile, gratuită este doar activarea serviciului. În continuare, pentru a utiliza semnătura mobilă, veți achita un tarif de 3 lei per semnătură. Operatorii de telefonie mobilă oferă și pachete de semnături mobile la prețuri reduse, cum ar fi spre exemplu, 10 semnături la preț de 10 lei. Termenul de valabilitate al certificatului pentru semnătura mobilă este de doi ani din momentul eliberării acestuia.

Semnătura electronică

A doua metodă de obținere a unei identități digitale este semnătura electronică, care reprezintă, de fapt, un dispozitiv criptografic – USB token, care se eliberează de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).

Serviciul dat este cu plată, iar la prima solicitare a certificatului, veți achita și pentru dispozitivul token. Partea bună este că ulterior, numărul semnăturilor digitale este nelimitat pe durata valabilității certificatului. Următoarea plată o veți face la reînnoirea certificatului.

Pentru a obține accesul, prima opțiune este să intrați pe website-ul semnatura.md, unde veți completa un formular. Ulterior, după introducerea datelor, veți fi direcționat pe pagina unde puteți descărca în calculator pachetul de acte care este necesar să fie prezentat, împreună cu buletinul de identitate și dovada achitării pentru serviciu, la unul din oficiile prestatorului de înregistrare: oficiul STISC, oricare dintre cele nouă filiale ale Camerei de Comerț și Industrie (CCI) sau, în cazul în care vă aflați peste hotare – la una din cele 41 de misiuni diplomatice sau oficii consulare. Lista deplină cu adrese o găsiți on-line, pe semnatura.md.

O altă posibilitate pentru obținerea semnăturii electronice este solicitarea acesteia în cadrul Centrului de înregistrări al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe. Pe pagina instituției trebuie să completați un formular, iar ulterior, să înregistrați o programare on-line la care trebuie să vă prezentați cu următoarele documente: actul de identitate, cererea de certificare a cheii publice cu semnătura olografă a titularului semnăturii electronice (inclusiv semnătura conducătorului în cazul cererii din partea unei persoane juridice), contractul de prestare a serviciilor de certificare în domeniul semnăturii electronice în două exemplare, cu semnătura olografă a titularului semnăturii electronice (în cazul contractului cu o persoană fizică) sau a conducătorului întreprinderii (în cazul contractului cu o persoană juridică).

Odată ce ați obținut semnătura electronică, suplimentar, trebuie să instalați în calculator suita de programe MoldSign. Aplicația și ghidul de instalare le găsiți pe portalul serviciilor electronice STISC.

Pentru reînnoirea certificatului de semnătură electronică este necesar să vă deplasați din nou, fizic, la un oficiu de înregistrare. Autoritățile responsabile declară că, în prezent, se află la etapa de elaborare a procedurii de reînnoire automatizată a semnăturii electronice valide, fără contact fizic.

Unde puteți utiliza semnătura digitală

Semnătura digitală vă oferă acces la toate serviciile electronice existente și vă ajută să economisiți timp. Semnătura digitală vă permite să semnați electronic acte, declaraţii ori să întocmiți cereri de la distanţă. Persoanele fizice pot utiliza serviciul în scop personal, iar cele juridice – în scopul companiei sau afacerii lor.

  • Portalul serviciilor publice oferă peste 300 de servicii digitale
  • Serviciul de împuternicire MPower
  • Portalul cetățeanului Mcabinet
  • Raportarea către Serviciul Fiscal de Stat

Cîte persoane dețin semnătură digitală în Republica Moldova

În total, în R. Moldova, la 1 ianuarie 2024 existau 266 155 de certificate de semnătură digitală eliberate. Numărul utilizatorilor individuali însă este mai mic. Potrivit datelor oficiale, sînt aproape 36 de mii de persoane care au cîte două certificate de semnătură digitală, 10 mii de persoane care au cîte trei certificate, iar circa 3400 de persoane dețin cîte patru și mai multe certificate.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?