X 
Arşiţa stiri: 163
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Ce efecte adverse au fost raportate în R. Moldova după vaccinarea cu AstraZeneca

21 mai. 11:45   Societate
2564 1

În R. Moldova a fost înegistrat un caz de trombocitopenie asociat cu imunizarea Covid-19 după vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

În total, în țară au fost administrate peste 590.000 de doze de vaccin Vaxzevria, iar peste 1.000 de oameni au raportat reacții adverse.

Pe 7 mai, vaccinul anti-Covid Vaxzevria produs de compania britano-suedeză AstraZeneca a fost retras în întreaga lume, după ce gigantul farmaceutic a recunoscut pentru prima dată că vaccinul poate provoca un efect secundar rar și periculos – TTS: tromboză cu sindrom de trombocitopenie.

Epidemiologul ANSP, Laura Țurcan, a spus Europei Libere că, de la începutul campaniei de imunizare, adică din martie 2021, în R. Moldova a fost înregistrat un caz de trombocitopenie. Reacția a apărut la trei săptămîni după imunizarea pacientului.

„Este vorba despre o persoană din anul 1983, care s-a imunizat cu Vaxzevria pe data de 16 aprilie 2021. Pe 7 mai i-au apărut erupții punctiforme pe piele, sîngerări de gingii. Analiza sîngelui a arătat că avea trombocitopenie idiopatică”, a precizat Laura Țurcan.


Specialista a adăugat că persoana respectivă a fost internată în spital și a primit atît tratament medicamentos, cît și transfuzii de sînge, iar diagnosticul final a confirmat că a fost vorba de o reacție la vaccinul Vaxzevria.

Trombocitopenia este o afecțiune rară ce poate duce la apariția excesivă a vînătăilor și la sîngerări spontane sau mai abundente. Poate să apară în urma unor boli ca leucemia sau ca efect secundar după administrarea unor medicamente.

Trombocitopenia a fost asociată cu cel puțin 81 de decese în Marea Britanie, precum și cu sute de răni grave. AstraZeneca este dată în judecată de peste 50 de presupuse victime și rude îndoliate într-un dosar de la Înalta Curte.

Potrivit prospectului actualizat în martie 2024, vaccinul Vaxzevria este contraindicat persoanelor hipersensibile la substanța activă a vaccinului, pentru persoanele care au prezentat sindrom de tromboză cu trombocitopenie (STT) după vaccinarea cu Vaxzevria și celor care au avut anterior episoade de sindrom de scurgere capilară.

0
1
0
2
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав