X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce drepturi au refugiații din Ucraina cu statut legal în Moldova

3 aug. 2023,, 12:15   Societate
2706 0

Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) spune că este necesară legalizarea tuturor străinilor, care se află pe teritoriull Republicii Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de către Mihail Vodă, șeful IGM.

"În martie, Guvernul de la Chișinău a aprobat Mecanismul de protecție temporară, care reprezintă cel mai simplu mijloc de atribuire a unui statut cetățenilor Ucrainei și membrilor de familie ai acestora. Obținerea unui statut legal pe teritoriul Republicii Moldova este absolut imperios, întrucît dă accesul la diferite tipuri de servicii și asigură drepturi din țara noastră.

Cel mai simplu mecanism de obținere a unui statut legal este protecția temporară, dar, totodată, pot obține drept de ședere sau pot solicita azil pe teritoriul Republicii Moldova", a spus Mihail Vodă, notează Noi.md.

Potrivit șefului IGM, cea mai îndelungată procedură este cea de solicitare a azilului, pentru că presupune mai multe etape administrative, iar cea mai rapidă este protecția temporară.

"Un statut determinat oferă garanții ce țin de securitatea persoanei, de drepturi și acces la educație, sănătate, asistență socială și acces la piața forței de muncă. Pînă în prezent, am recepâionat circa 15 mii de cereri de azil, 700 de persoane beneficiază deja de o formă de protecție prin sistemul de azil. Cu permise de ședere sunt acum peste 7 mii de cetățeni ai Ucrainei", a mai precizat Mihail Vodă.


Peste 16 500 de persoane strămutate din Ucraina au aplicat pentru protecția temporară și deja peste 10 300 de persoane au obținut documentul beneficiarului de protecție temporară.

Documentarea cetățenilor strmutați din ucraina are loc nu doar la Chișinău, dar și la Bălți, Cahul și Comrat. la fel, funcționează 5 echipe mobile ale IGM pentru persoanele cu nevoi speciale.

"Această formă de protecție este acordată pînă în data de 1martie 2024, acest serviciu fiind gratuit. Pentru înregistrare, solicitantul trebuie să prezinte un act, care să-i confirme identitatea și un act, care să-i confirme adresa de domiciliu sau reședința temporară. Scopul IGM nu este de a sancționa persoanele, care depășesc termenul de ședere, dar de a le oferi un statut legal", a punctat Mihail Vodă.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, se află peste 100 de mii de persoane strămutate din Ucraina, dintre care 65 de mii se află în Moldova mai mult de 90 de zile. Anume această categorie de persoane urmează a fi documentată de IGM și urmează a le fi legalizat statutul.

1
0
0
4
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?