X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce cantitate de produse alimentare și ce alte bunuri pot fi transportate prin frontiera vamală

21 aug. 2023,, 08:47 (reactualizat 4 sep. 2023,, 07:03)   Societate
12131 0

Atunci cînd traversați frontiera și aveți asupra dumneavoastră mai multe bunuri (alimentare și nealimentare), trebuie să cunoașteți regulile de introducere și scoatere a bunurilor de către persoane fizice.

Care sînt responsabilitățile organului vamal într-un post vamal de frontieră?

-Atribuțiile organului vamal atît în posturile vamale de frontieră, cît și la modul general, este controlul vamal al mărfurilor, al mijloacelor de transport, vămuirea acestora, precum și perceperea obligațiilor vamale ale drepturilor de import sau de export.

În cazul cînd persoana transportă bunuri, ce urmează să facă?

-În primul rînd, persoana trrebuie să se documenteze privind regulile de transportare a bunurilor peste frontiera vamală. Cînd ajunge în postul vamal de frontieră, persoana fizică este obligată să staționeze în locurile autorizate de organul vamal și să intre/să plece doar prin locurile autorizate doar cu permisiunea organului vamal.


-Să prezinte bunurile, pe care le are asupra sa pentru controlul vamal; să prezinte documentele necesare, dacă sînt solicitate de organul vamal sau să răspundă la solicitările funcționarului vamal.

Care bunuri sînt considerate pentru uz personal?

-Potrivit cadrului legal existent, sunt considerate de uz personal bunurile, pe care persoana le are asupra sa la momentul traversării frontierei vamale în bagajele personale și sînt destinate anume consumului personal pe durata călătoriei.

În ce valoare pot fi introduse bunurile pentru a nu fi achitate drepturile de import?

-La momentul introducerii bunurilor pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice, acestea beneficiază de o scutire de la achitarea drepturilor de import pentru bunurille în valoare de pînă la 300 de euro, dacă bunurile date sînt introduse pe cale terestră, sau în valoare de pînă la 430 de euro, dacă bunurile sînt introduse pe cale aeriană.

-Condiția este ca aceste bunuri să nu fie destinate activității comerciale sau de producție.

Ce bunuri pot fi transportate fără achitarea drepturilor de import?

-Legislația în vigoare prevede o listă a bunurilor, care pot fi transportate peste frontiera vamală fără achitatarea drepturilor de import. Este o listă de 18 poziții, pentru fiecare poziție fiind indicată cantitatea admisă pentru introducerea pe teritoriul Republicii Moldova.

-Spre exemplu, telefoane mobile - 2 unități, ceasuri - 3 unități, laptop-uri - 1 unitate, bere - 5 litri, vinuri - 2 litri etc.

Care sunt cantitățile permise pentru transportarea produselor alimentare?

-Dacă ne referirm la introducerea acestor bunuri - produse alimentare - pe teritoriul Republicii Moldova, este permisă limita de pînă la 2 kg în cazul produselor alimentare destinate consumului personal.

Ce bunuri sînt interzise de a fi transportate peste frontiera vamală?

-Se interzice persoanelor fizice de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova atît produse alimentare, cît și medicamente destinate activității comerciale sau de producție, precum și materie primă destinată producției medicamantelor sau mărfurile, care sînt prohibite, prevăzute de legislația Republicii Moldova.

-Ca exemplu pentru bunurile prohibite ar fi: armele, munițiile, substanțele psihotrope sau alte bunuri.

Unde pot consulta persoanele informații despre introducerea/scoaterea bunuriloe prin frontiera vamală?

Pentru a afla mai multe informații despre condițiile de introducere sau scoatere a bunurilor din/în Moldova, poate fi consultată pagina web a Serviciului Vamal www.customs.gov.md sau pot suna la Centrul Unic de Apel la nr. de telefon +373 (22) 78 88 88.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa intreaba@noi.md.

4
1
1
3
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?