Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Ce trebuie să știți, dacă intenționați să transportați valută peste frontiera vamală

8 aug. 2023,, 09:36 (reactualizat 9 aug. 2023,, 13:32)   Societate
35047 0

Dacă intenționați să transportați valută peste frontiera vamală, trebuie să cunoașteți pașii, pe care urmează să-i parcurgeți.

Persoana. care are de gînd să transporte mijloace bănești peste frontiera vamală, trebuie să se documenteze despre regulile de introducere a valutei pe teritoriul Republicii Moldova sau despre regulile de scoatere a acestor mijloace bănești de pe teritoriul țării noastre. Totodată, trebuie să fie la curent și cu regulile de introducere a acestor bani pe teritoriul țării, în care pleacă.

Pe pagina web a Serviciului Vamal (www.customs.gov.md), este rubrica destinată persoanelor fizice, și anume despre regulile de transportare a valutei peste frontiera vamală.

Atunci cînd o persoană fizică se află nemijlocit în postul vamal de frontieră și intenționează să transporte sau deține asupra sa mijloace bănești, trebuie să le declare în mod obligatoriu funcționarului organului vamal în dependență de valoarea acestor mijloace bănești.

Suma de pînă la10 000 de euro se declară în scris opțional de către persoana fizică în cazul în care, spre exemplu, persoana fizică are nevoie de dovada organului vamal că aceste mijloace bănești au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova. Sau la solicitarea funcționarului vamal, persoana fizică este obligată de a declara verbal această sumă.


Persoana fizică are obligația de a declara în scris organului vamal mijloace bănești, a căror valoare depășește suma de 10 000 de euro. Ulterior, organul vamal eliberează adeverința, care atestă legalitatea introducerii acestor bani pe teritoriul Republicii Moldova.

La scoaterea mijloacelor bănești de pe teritoriul Republicii Moldova, suma admisă pentru scoaterea în numerar este de 50 000 de euro sau echivalentul acestora. În cazul sumelor, care depășesc această valoare, este efectuat transferul bancar.

Pentru valorile cuprinse între 10 000 de euro și 50 000 de euro obligatoriu este necesar de a prezenta organului vamal permisiunea Băncii Naționale a Moldovei pentru scoaterea acestor mijloace bănești de pe teritoriul Republicii Moldova și dovada că acești bani au fost introduși pe teritoriul țării noastre, cum ar fi adeverința organului vamal.

Persoanele fizice au dreptul de a introduce bani pe teritoriul Republicii Moldova sau de a scoate mijloace bănești de pe teritoriul țării indiferent de vîrstă, doar că declararea scrisă persoanele fizice au voie să o efectueze de la vîrsta de 16 ani.

Pentru detalii poate fi contactat Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal la numărul de telefon +373 22 78 88 88.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link. Întrebările pot fi expediate pe adresa intreaba@noi.md.

19
3
2
4
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?