Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Cazul cetățenilor turci luaţi pe sus de SIS, în drum spre CEDO

7 sep. 2018,, 14:47   Societate
4105 3

Avocații celor șapte cetățeni turci, care potrivit Serviciului de Informații și Securitate au fost expulzați din țară pentru că ar avea legături cu organizații teroriste, s-au adresat în regim de urgență la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Avocatul Vitalie Nagacevschi a declarat pentru TV8 că în cererea trimisă la CEDO au denunțat încălcarea mai multor drepturi garantate de Comisia Europeană a Drepturilor Omului și au solicitat punerea în aplicare a articolului 39 din regulamentul Curții Europene a Drepturilor Omului.

„Am rugat ca Curtea să solicite Guvernului R. Moldova să nu îndepărteze de pe teritoriul R. Moldova cetățenii turci care sînt vizați în program. Noi am menținut și astăzi această solicitare avîndu-se în vedere că nu avem nicio informație oficială privind soarta acestor cetățeni turci, dacă au fost sau nu au fost ei îndepărtați de pe teritoriul R. Moldova. Urmează ca Curtea Europeană să soluționeze cererea noastră în regim de urgență și posibil azi, în cel mai rău caz luni eu cred că vom avea informație de la Curte dacă a acceptat punerea în aplicare a regulii 39 din regulamentul Curții Europene a Drepturilor Omului”, a declarat Nagacevschi.

De asemenea, avocatul a precizat că a depus scrisori oficiale la Serviciul de Informații și Securitate solicitînd actele care au stat la baza măsurilor aplicate față de clienții noștri și inclusiv și accesul la clienții noștri.

„Pînă astăzi noi nu am primit niciun răspuns și astăzi am depus o solicitare suplimentară ca să ni se pună la dispoziție toate actele care au stat la baza eventualei expulzări sau extrădări a clienților noștri și dacă ei sînt pe teritoriul R. Moldova să ni se permită întrevederea cu aceștia. Totodată am solicitat de la poliția de frontieră informația dacă au trecut sau nu trecut aceste persoane frontiera, dacă au trecut prin ce puncte de trecere și care este direcția în care au trecut aceste persoane”, a mai spus avocatul.


Amintim că, în dimineața zilei de joi, șapte persoane de origine turcă au fost ridicați din stradă sau de acasă, ulterior Serviciul de Securitate și Informații a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Președintele Parlamentului a cerut audieri în Parlament pe acest caz, iar doi deputați au expediat o interpelare la SIS pentru explicații. În același timp, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip prin care solicită să oprească extrădarea abuzivă a profesorilor turci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?