X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Cazul Anei-Maria: Care sînt rezultatele audierilor de la Parlament

1 mai. 11:31   Societate
2797 0

Omorul Anei-Maria, tînăra de la Orhei însărcinată în șase luni, scoate la iveală mai multe breșe ale sistemului.

În cadrul audierilor de astăzi din Parlament, șeful Inspectoratului General al Poliției a declarat că victima, dar și individul care a răpit-o și omorît-o ar fi putut fi identificați mai devreme dacă autoritățile locale din Orhei ar fi acordat mai repede imaginile de pe camerele de supraveghere din oraș. Iar procurorii au anunțat astăzi că vor înainta în privința suspectului o nouă învinuire cea de viol, notează Noi.md cu referire la tv8.

Potrivit reprezentanților Procuraturii Generale, învinuirea în privința lui Gheorghe Cotorobai, acuzat de răpirea și uciderea Anei-Maria va fi completată. În urma expertizelor judiciare, inclusiv cele medico-legale, procurorii au decis să-i înainteze și învinuirea de violență sexuală.

„Va fi completată învinuirea și sub aspectul comiterii infracțiunii de violență sexuală. Va fi investigată fapta și sub aspectul stabilirii motivului de gen, respectiv imputarea unei alte agravante și anume infracțiunea comisă din motive de prejudecată sau de gen”, a declarat procurorul, Secția Protecția Drepturilor Copiilor, Mariana Gornea.

Suspectul ar fi putut fi prins mult mai devreme dacă autoritățile ar fi avut la timp acces la camerele de supraveghere din orașul de unde a dispărut tînăra, susțin oamenii legii. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că poliția s-a confruntat cu mai multe impedimente în timpul operațiunii de căutare și că autoritățile de la Orhei au oferit prea tîrziu imaginile de pe camerele de supraveghere.


„Am avut acces la foarte puține sisteme, înregistrări deoarece am fost limitați în raionul Orhei. Pîrghiile și competențele care le-am avut sînt foarte limitate. Noi, am obținut de pe anumite camere de supraveghere din Orhei în regim de telecomunicare. Nici nu știu cît este de corect cu reprezentantul care gestionează camerele din Orhei .. doar la telefon am obținut anumite secvențe video. Dar să vedeți calitatea acelor imagini fotografiate cu telefonul”, a menționat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Șeful poliției a vorbit și despre lipsa pîrghiilor necesare în asemenea cazuri.

„În primul rînd, pentru a face o descifrare telefonică sau a ridica acoperirea telefonică a persoanelor care au fost în acea rază nu ai nicio posibilitate la ziua de vineri seara, sîmbătă și duminică deoarece niciun operator de telefonie mobilă nu lucrează ca să îți ofere descifrările. Nemaivorbind că toate acestea se eliberează doar în baza încheierii instanței de judecată”.

În urma acestei crime, 40 de organizații neguvernamentale, atît din Republica Moldova, cît și din Romînia au făcut apel către autorități, prin care cer introducerea noțiunii de „femicid” în legislație și stabilirea în Codul Penal a pedepselor pentru infracțiunile comise pe criteriu de gen.

„Noțiunea de femicid trebuie reflectată mai clar și nu, noi nu vrem definiții simple puse în lege. Noi vrem ca agravantele în codul Penal să exprime clar pe motive de prejudecată în bază de gen. Abia atunci, din punctul nostru de vedere, va fi clar și pentru ofițerul de poliție și pentru procuror, dar și pentru judecător ce se are în vedere”, a spus directoarea executivă a Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan-Pîrgari.

La finalul audierilor s-a decis instituirea unui grup de lucru, care va elabora un plan de acțiune pentru soluționarea breșelor din legislație.

„Acest grup interinstituțional, în care să fie și reprezentanți ai societății civile, să elaboreze acest plan de răspuns prompt la cazurile de violență față de femei și fete și în mod special să examineze răspunsul sistemic al statului la cazurile de violență excepțional de grave”, a menționat deputata Doina Gherman.

Omorul Anei-Maria a șocat întreaga societate. La data de 12 aprilie, tînăra de 19 ani, însărcinată în șase luni a urcat de la o stație de așteptare a transportului public într-un automobil, după care a fost de negăsit. Zilnic, oamenii legii descopereau detalii șocante despre dispariția tinerei. Aceasta a fost răpită de un bărbat de 45 de ani, fost angajat al structurilor de forță, care a fost reținut la cîteva zile după dispariția tinerei, însă acesta refuză în continuare să conlucreze cu ancheta și se declară nevinovat. Oamenii legii spun că au ridicat mai multe înregistrări video de pe traseul național, dar și de la casa suspectului, unde se vede clar că Ana - Maria a fost dusă la domiciliul suspectului, ținută cu forța timp de mai multe ore, după care a fost urcată în portbagajul mașinii și dusă într-o direcție necunoscută. Opt zile mai tîrziu, trupul neînsuflețit al tinerei însărcinate a fost descoperit la 21 de kilometri de casa suspectului. Oamenii legii au stabilit că tînăra avea urme de moarte violentă și tortură. Individul este acuzat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a unei femei gravide, fapt care se pedepsește cu închisoare de la 20 de ani pînă la detenție pe piață.

9
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?