Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Care este situația privind îndeplinirea de către Moldova a recomandărilor GRECO

16 iun. 2023,, 15:45   Societate
2118 0

Moldova rămîne printre puținele țări care "au încă un nivel global nesatisfăcător la îndeplinire a recomandărilor GRECO".

Acest lucru este menționat în raportul acestei organizații autoritare - Grupul de state pentru combaterea corupției, înființat de Consiliul Europei în 1999, relatează infotag.md

Experții au reamintit că la sfîrșitul anului 2022, nouă țări au fost supuse unei proceduri de neconformitate în baza rezultatelor celei de-a patra runde de evaluări din cauza nivelului scăzut de implementare a recomandărilor GRECO în privința deputaților, judecătorilor și procurorilor. Acestea sînt Armenia, Bosnia și Herțegovina, Danemarca, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Turcia și Ucraina.

În rapoartele ulterioare adoptate în 2023, GRECO a ajuns la concluzia că Armenia, Ungaria, România și Ucraina au realizat recomandările. Cu toate acestea, Bosnia și Herțegovina, Danemarca, Republica Moldova și Polonia" au încă un nivel de conformitate nesatisfăcător la nivel global, la fel ca și Republica Cehă".

La situația din 15 iunie, doar șase țări sînt supuse procedurii celei de-a 4-a Runde a evaluării neconformității GRECO: Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Danemarca, Moldova, Polonia și Turcia.


Anterior, într-un raport din 19 mai, GRECO a declarat că Moldova a implementat pe deplin șase recomandări (33%). Din cele rămase, 10 au fost parțial finalizate (55,5%), iar două au rămas neîmplinite (11%). Ca urmare, "nivelul scăzut de conformitate cu recomandările rămâne "în linii generale nesatisfăcător".

La 31 decembrie 2022, Finlanda și Norvegia au fost singurele două țări care au îndeplinit pe deplin toate recomandările cu privire la deputați, judecători și procurorii. Lituania a îndeplinit pe deplin 92% din recomandări, urmată de Albania (90%), Marea Britanie (88%), Bulgaria (84%), Letonia (81%), San Marino (77%).

0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?