Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 587
Preşedintele stiri: 3731

Raport al Consiliului UE privind corupția în R.Moldova: Respectarea recomandărilor rămîne nesatisfăcătoare

19 mai. 13:20   Societate
2059 0

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a publicat raportul privind reformele implementate de Republica Moldova în domeniul luptei și prevenirii corupției

GRECO concluzionează că Republica Moldova a implementat în mod satisfăcător sau a tratat într-un mod satisfăcător șase dintre cele optsprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare a rundei a patra. Dintre recomandările rămase, zece au fost parțial implementate și două nu au fost implementate.

În ceea ce privește deputații, în afară de o practică parlamentară de ridicare a imunității, progresul în implementarea recomandărilor restante este destul de absent, notează tvrmoldova.

Rămîne de adoptat un cod de conduită pentru parlamentari, care să includă reguli pentru diferite situații de conflict de interese și pentru interacțiunile cu terți/lobbyiști.

Ar trebui depuse eforturi mai puternice pentru a actualiza site-ul web al Parlamentului cu informații despre proiectele llegislative, pentru a organiza consultări publice semnificative și pentru a asigura o luare în considerare adecvată a contribuțiilor publicului. Autoritatea Națională de Integritate continuă să aibă un personal insuficient și să aibă nevoie de o strategie instituțională.


În ceea ce îi privește pe judecători, înlăturarea calității de membru cms din oficiu CSM a Ministrului Justiției și a Procurorului General - care este un pas important în sine, stabilirea criteriilor de alegere a judecătorilor. și membrilor CSM, obligația statutară a CSM de a-și motiva toate deciziile, adoptarea de decizii motivate în materie disciplinară și anumite modificări ale procedurii disciplinare a judecătorilor sînt evoluții pozitive.

Cu toate acestea, trebuie subliniat că procesul de pre-verificare a candidaților la CSM, verificarea propusă pentru anumite categorii de judecători, precum și rolul sporit al ministrului Justiției în convocarea Adunării Generale a Judecătorilor afectează negativ implementarea anumite recomandări restante și poate inversa realizările realizate pînă în prezent.

În ceea ce privește procurorii, sînt în curs de desfășurare proiecte de amendamente pentru desființarea calității de membru din oficiu a Ministrului Justiției și a Președintelui CSM în Consiliul Superior al Procurorilor și pentru revizuirea și consolidarea cadrului legal privind răspunderea disciplinară a procurorilor. Autoritățile sînt încurajate să adopte modificările propuse și să pună în aplicare punerea în aplicare a recomandărilor restante.

GRECO concluzionează că nivelul scăzut actual de conformitate cu recomandările rămîne „la nivel general nesatisfăcător” și solicită Republicii Moldova să furnizeze un raport privind progresul în implementarea recomandărilor restante pînă cel tîrziu la 31 martie 2024.

Întregul raport îl puteți accesa aici.

6
3
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?