X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Care este situația pe rîul Nistru

6 iun. 08:15   Societate
7003 0

De la publicarea imaginilor cu starea Nistrului în apropiere de Hotin, în Ucraina, care arătau albia secată a rîului, situația de acolo nu s-a îmbunătățit și nici nu s-a înrăutățit.

Despre acest lucru a fost scris pe pagina sa de socializare cunoscutul ecologist, directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Rîului Nistru Eco-TIRAS, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, relatează Noi.md.

El a menționat că în cursul superior al rîului nu s-au înregistrat ploi serioase. Debitul apei în lacul de acumulare Novodnistrovsk este stabil și corespunde aportului.

„Nivelul lacului este încă scăzut, iar în cazul lipsei de precipitații în Carpați, riscul unui deficit de apă în perioada iulie-octombrie este evident. Prin urmare, nu există încă motive de liniște", a subliniat Ilya Trombitsky.

De menționat că, potrivit portalului Noi.md, vineri, 7 iunie curent, la Chișinău vor avea loc consultări moldo-ucrainene privind problemele rîului Nistru și alte subiecte de actualitate ale relațiilor bilaterale.


Anterior, ministrul ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, Ruslan Streleț, comentînd secarea albiei rîului Nistru în apropiere de orașul Hotin din Ucraina, a declarat că Agenția de Stat pentru Resursele de Apă a Ucrainei studiază această problemă și, împreună cu Ministerul Mediului din Moldova, definitivează acțiunile necesare.

Ruslan Streleț și-a exprimat speranța că în viitorul apropiat va fi găsită o soluție optimă prin eforturile comune ale instituțiilor responsabile din Moldova și Ucraina.

„Astăzi este foarte greu să găsim un răspuns la întrebarea care este cauza, deoarece în prezent au loc schimbări climatice, care afectează și apa din Nistru. Pentru a oferi informații veridice, este important să avem opiniile experților la nivel interguvernamental între Moldova și Ucraina. Atît Moldova, cît și Ucraina lucrează asupra unui plan de acțiuni", a declarat ministrul ucrainean.

La rîndul său, ministrul Mediului al Moldovei, Sergiu Lăzărencu, a confirmat că cele două echipe tehnice vor efectua analize în cel mai scurt timp, după care vor fi prezentate concluziile.

Ministerul Mediului și agenția Apele Moldovei au anunțat anterior că Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice. Ministerul a precizat că situația a apărut din cauza evacuării apei din lacul de acumulare de pe Nistru în lunile aprilie și mai, a debitelor scăzute cauzate de lipsa precipitațiilor în Carpați și a revenirii rîului Nistru la cursul său natural în această zonă.

1
0
0
8
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав