X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Avocatul lui Iurie Roșca: "Există interes politic de a-l condamna pe clientul meu". Instanța: "Nu este adevărat"

27 iun. 11:58   Societate
4427 0

Iulian Rusanovschi, avocatul lui Iurie Roșca, fost președinte al Partidului Popular Creștin Democrat, ex-vicepreședinte al Parlamentului și ex-viceprim-ministru, declară că în procesul de instrumentare a dosarului, inițiat încă în anul 2017 în privința clientului său, dosar, pe care îl consider unul fabricat, se comit mai multe abuzuri grave. De cealaltă parte, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), unde se examinează cauza, susține că asemenea declarații nu corespund realității, notează Noi.md.

Cauza penală în privința lui Iurie Roșca a fost pornită în urma unui denunț în anul 2017, dar, potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, atît el, cît și clientul său au aflat despre dosar abia în martie 2018, cînd Iurie Roșca a fost recunoscut ca învinuit. Avocatul spune că în toată această perioadă, în cadrul cauzei penale nu a fost întreprinsă nicio acțiune de urmărire penală, fiind doar prelungită efectuarea acesteia.

"Dosarul a fost trimis în instanță cu o viteză uluitoare în anul 2018. Procurorii au refuzat audierea martorilor apărării, acordarea oricărui termen de prezentare a probelor, efectuarea expertizei suplimentare ș.a. Procuratura a refuzat toate cererile noastre și a trimis dosarul în instanță. După aceasta, s-au schimbat 3 judecători, în gestiunea cărora era cauza penală. La judecătoarea anterioară, Renata Popescu Baltă, s-a început examinarea cauzei în fond, am încheiat ședința preliminară. Ulterior însă a intervenit o dispoziție, pe care o consider ilegală, prin care s-a dispus retragerea cauzei penale de la aceasta magistrată și redistribuirea ei la judecătorii specializați pe dosare de anticorupție. Anterior, a fost specificat că vor fi redistribuite doar cauzele, unde nu a fost finalizată ședința preliminară, or, la noi era finalizată și deja erau începute dezbaterile judiciare".

În urma redistribuirii cauzei penale, aceasta a ajuns în gestiunea judecătoarei Ana Cucerescu. Deși partea apărării a avut mai multe solicitări pertinente privind respectarea dreptului inculpatului la garanții procesuale, cererile au fost respinse, spune avocatul.

"Acuzarea nu a adus nicio probă, care să confirme existența faptei infracționale, în afară de declarațiile acelui denunțător. Noi avem doi martori, dintre care doar unul a fost admis spre audiere, însă audierea celui de-al doilea martor, care poate confirma caracterul fabricat al dosarului, a fost respinsă. Instanța a motivat prin faptul că cererea apărării este repetitivă, deși eu personal am solicitat doar o singură dată audierea martorului și instanța mi-a respins cererea. Ulterior, pentru că martorul admis se afla peste hotare, instanța a încercat să-l oblige pe Iurie Roșca, să dea declarații înaintea acestuia, deși în ședința preliminară am stabilit cu judecătorul Ana Cucerescu că înculpatul va depune ultimul declarații. Pentru că Iurie Roșca a cerut respectarea acestui fapt, instanța l-a decăzut din dreptul de a mai depune declarații în această cauză penală, ceea ce este o absurditate juridică".


De cealaltă parte, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), a emis în data de 26 iunie un comunicat, în care menționează că declarațiile avocatului nu corespund realității.

"Pe 14 martie current, cauza a fost redistribuită judecătoarei Ana Cucerescu specializată în examinarea cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție conform pct.1 din dispoziția Judecătoriei Chișinău nr.13 din 20 februarie 2024. Iulian Rusanovschi apără interesele inculpatului Iurie Roșca, învinuit în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin.(3) lit. a) Cod penal. Cauza se află în examinare la din data de 08 iunie 2018. În perioada anului 2018 și pînă în prezent, în cadrul dosarului s-au desfășurat 59 ședințe de judecată și, (15 ședințe de judecată au fost desfășurate de judecătorul Ana Cucerescu) din diverse motive ale participanților la proces, majoritatea fiind amînate din lipsa participanților la proces, din lipsa inculpatului în ședința de judecată, a cererilor de amînare a ședințelor de judecată din partea apărătorilor {...}".

Iulian Rusanovschi afirmă contrariul, menționînd că nu ar trebui să se creeze impresia eronată că amînarea examinării cauzei are loc din vina avocaților. "Este un fals: noi de 2 ori am solicitat accelerarea examinării cauzei în instanța de judecată și a fost respinsă".

În prezent, Iurie Roșca se află internat într-o instituție medicală din capitală, partea apărării, potrivit avocatului, prezentînd instanței actele doveditoare în acest sens, fapt care este respins de Judecătoria Chișinău (sediu Buiucani). Mai mult, instanța susține în comunicat faptul că declarațiile lui Iulian Rusanovschi "sînt lipsite de substrat factologic, constituie prezentarea nereală şi tendențioasă a informațiilor".

"Judecătorul este persoana investită constituțional cu atribuții de înfăptuire a justiției, pe care le execută în baza legii, este independent, imparțial și inamovibil și se supune numai legii. Judecătorul ia decizii în mod independent, imparțial și acționează fără nici un fel de restricții, influențe, presiuni, amenințări sau intervenții, directe sau indirecte, din partea oricărei autorități, inclusiv judiciare. Organizarea ierarhică a jurisdicțiilor nu poate aduce atingere independenței judiciare a judecătorilor, or imixtiunea în înfăptuirea justiției este interzisă, iar exercitarea de presiune asupra judecătorilor cu scopul de a împiedica judecarea completă şi obiectivă a cauzei sau de a influența emiterea hotărîri judiciare atrage răspundere contravențională sau penală conform legii.

Informația răspîndită nu corespunde realității. Acuzațiile împotriva judecătorului sînt nule și neavenite, or publicarea intenționată a acestora pe rețelele de socializare, prejudiciază imaginea Judecătoriei Chișinău, precum și știrbește din autoritatea întregului sistem judecătoresc al Republicii Moldova, la general".

La rîndul său, Iulian Rusanovschi spune că, în opinia sa, felul, în care este instrumentat acest dosar, denotă faptul că la mijloc ar fi vorba de anumite interese politice.

"Modul în care instanța de judecată stabilește ședințe necoordonate cu părțile în proces, ultima fiind stabilită pentru 28 iunie ba penru ora 14.30, ba penru 13.30, dată la care și eu, și procurorul avem o altă ședință de judecată într-un alt dosar penal, vădește atitudinea sa părtinitoare. Este clar că instanța de judecată fie vrea să-l condamne, fie deja are scrisă sentința de condamnare și n-o mai interesează procedurile, garanțiile procesuale și vrea cu orice preț să ajungă mai rapid la pronunțarea sentinței. Iurie Roșca a fost un critic vehement al puterii: și-n 2017, și-n 2018, și astăzi. Postările lui din rețelele sociale sînt cea mai bună probă în sensul acesta. Sîntem în perioadă preelectorală și Iurie Roșca este categoric o persoană incomodă pentru putere".

4
0
0
4
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?