X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Avem tot mai puțini șomeri în Moldova

29 mai. 08:45   Societate
2343 2

Rata șomajului în Republica Moldova este în descreștere.

Cel puțin asta a dat de înțeles ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, cînd a vorbit despre acordul semnat între UE și Republica Moldova privind participarea țării noastre la componenta privind ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului Social European, marți seara, 28 mai curent, la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Noi deja putem să obținem acel suport concret din partea UE, posibilitățile de finanțare se lărgesc și noi vom avea deprinderea de a aplica cu proiecte la bugete semnificative. Vom fi mai bine pregătiți, odată cu aderarea la UE. Experiența altor țări arată că multe surse vin în domeniul pieței muncii. UE vrea să se convingă că convergența este cît mai mare posibil. În Republica Moldova avem deficit acut de forțe de muncă și competențe. Accesul la acest program ne va ajuta să avansăm mai rapid cu reformele. Acest fond este destinat țărilor-membre, noi discutăm cu colegii de la Bruxelles că, dacă Republica Moldova va avansa, vom avea acces mult mai rapid și la alte fonduri, cum ar fi „garanția pentru copii”, „garanția pentru tineri”. Din discuții avute în următoarea iterație bugetară bugetul va crește. Multiplele tranziții – legate de clima, lumea digitală, demografia – va pune accentul pe reziliența în domeniul muncii. Noi trebuie să ne facem tema pentru acasă și să beneficiem de orice program și instrument pus la dispoziție de UE”, a explicat Alexei Buzu.

„Avem o obsesie de piața muncii în Republica Moldova. Dacă nu vom ajuta angajatorii și cetățenii să-și formeze competențe, să-și caute activ un loc de muncă, atunci creșterea economică nu va fi pe măsura așteptărilor noastre”, a adăugat oficialul.

Potrivit ministrului, în 2019, 580 de mii de cetățeni cu vîrsta aptă de muncă, adică între 25-64 de ani care erau din afara pieții, nu erau angajați în cîmpul muncii, din diferite motive, fie că emigrează, fie că au grijă de un membru al familiei, fie că s-a pensionat. „Peste jumătate de milion ar fi putut să muncească și nu o făceau. Deja în 2023, avem cu 121 de mii de cetățeni mai puțin inactivi”.


„Reformele dau anumite roade, dar trebuie să ne mișcăm mai decisiv, să avem mai mult suport, o legislație mai prielnică care se aliniază la standardele UE și încurajează angajarea, programe în domeniul asistenței sociale prin care să determinăm șomerii să-și găsească loc de muncă. Anul trecut colegii mei au reușit să găsească loc de muncă pentru 11 mii de cetățeni. În 2024, pentru 6 mii de cetățeni. Vrem să ajungem la 18 mii”, a precizat Alexei Buzu.

Amintim că este pentru prima dată în istorie, cînd Republica Moldova va avea acces la așa fond și va putea beneficia de mai multe resurse financiare pentru implementarea reformelor: îmbunătățirea oportunităților de angajare și promovarea inovării sociale, implementarea politicilor de ocupare a forței de muncă, incluziune socială și reducere a sărăciei.

0
2
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?