X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Crește pensia în Moldova? Ce a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu

26 mar. 10:45   Economie
12326 2

Pensia creşte, „în mediu” cu 249 de lei în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de ministrul Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.


Oficialul a anunțat calculele în timp ce prezenta proiectul de indexare a pensiilor. În acest an, plățile sociale se indexează cu 6%, potrivit deciziei aprobate de Guvern, transmite realitatea.

„Pensia medie pentru limita de vîrsta va constitui după indexare 3926 de de lei, cu 90% mai mult cu 1 ianuarie 2021”, a declarat Alexei Buzu.

În cazul persoanelor cu dizabilități, în funcție de gradul acordat, pensiile vor fi cuprinse între 1388 și 2083 de lei, potrivit deciziei aprobate în Executiv. Bătrînii vor primi pensia minimă pentru limita de vîrstă în valoare de 2777 de lei, se arată în documentul.

Amintim că din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%.


De menționat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune o soluție la problema indexării inechitabile a pensiilor și cere ca pensiile să fie indexate nu în funcție de procentul inflației din decembrie pînă în decembrie, ci anual, deoarece un pensionar plătește serviciile comunale, cumpără alimente și medicamente pe tot parcursul anului.

Conform calculelor BCS, dacă se va urma formula de indexare anuală, procentul de creștere a pensiilor ar trebui să fie cu cel puțin 15% mai mare decît în prezent.

4
2
1
2
47

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?