Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Au apărut noi detalii în scandalul Răducanu

8 iun. 11:15   Societate
12593 0

Discuțiile despre fosta membră a comisiilor de evaluare, Tatiana Răducanu, că ar fi fost conectată la scheme de corupție aranjate de Ilan Șor și Veaceslav Platon, au fost extrase chiar dintr-un telefon atribuit lui Platon.

„Telefonul nu s-a aflat fizic niciodată la Procuratură. Acesta este la CNA și este ca probă în dosarul Frauda Bancară. Aceste informații au ajuns în posesia Procuraturii Anticorupției în aprilie 2024 și imediat șefa PA a a anunțat conducerea țării despre acestea”, a declarat Procurorul General Ion Munteanu la ÎnProfunzime.

„Aceste extrase din telefon au ajuns în posesia PA la începutul lunii aprilie, anul curent. Acolo sînt peste o sută de pagini de mesaje, inclusiv informații care o implică nemijlocit pe doamna Răducanu.

Această informație nu putea fi tăinuită. Aceasta urma să fie discutată. Doamna Dragalin a considerat oportun să informeze conducerea țării și au demarat acțiunile despre care s-a anunțat.

PA are în gestiune un proces penal ce vizează aceste discuții. În acestea nu există discuții directe dintre doamna Răducanu și alte persoane, dar coroborînd aceste discuții cu anumite situații și fapte de la etapa respectivă… lasă loc de foarte multe interpretări. Scopul investigației este să clarifice dacă aceste discuții sînt autentice.


Aceste informații au apărut dintr-un telefon, pe care noi fizic nu-l avem.

De extragerea informațiilor din acest telefon a fost responsabil CNA, dar am intrat în posesia acestora abia în aprilie 2024.

Telefonul este atribuit lui Veaceslav Platon. Acesta a fost decriptat și ținut la CNA. De ce pînă acum nu s-au cunoscut aceste informații, la fel se investighează.

Dacă informația nu a fost în general cercetată, aceasta schimbă situația. Urmează să vedem. Acest telefon este atribuit cauzei penale Frauda Bancară”, a declarat Ion Munteanu.

Potrivit Procurorului general, în spatele acțiunilor PA nu a stat vreo intenție de a compromite sau opri procesul de vetting, care tocmai demara la procurori, dar chiar din contra.

„Nu este scopul sistemului procuraturii de a compromite procesul de vetting. După mine, s-a acționat ferm din momentul ce a apărut această informație. Procuratura nu a solicitat demisia doamnei Răducanu. Este primordială credibilitatea acestei comisii”, a spus el.

Între timp, Tatiana Răducanu a venit cu o solicitare la Procuratură să anuleze ordonanța de a iniția o urmărire penale care o vizează.

„Doamna Răducanu a depus o sesizare la Procuratura Generală prin care solicită anularea ordonanței de pornire a urmăririi penale. Noi nu avem o asemenea ordonanță. Este o investigație care vizează fapte în raport cu doamna Răducanu, o procedură de acumulare a informațiilor.

Urmează să fie audiați anumiți martori pentru a contrapune și anumite evenimente cu acele discuții”, a clarificat șeful PG.

Amintim că judecătoarea Tatiana Răducanu a renunțat la calitatea sa de membru al Comisiei Pre-Vetting. Aceasta a depus cererea de demisie la Comisia juridică, numiri și imunități. În document, Răducanu menționează că o scrisoare ce-i pune la îndoială calitățile profesionale și integritatea a fost trimisă instituțiilor statului.

Într-o investigație jurnalistică aceasta ar fi acuzată că ar avea legături cu fugarul Ilan Șor și controversatul om de afaceri Veceslav Platon.

Șefa statului, Maia Sandu, a spus că așteaptă probe concrete în acuzațiile lansate de Veronica Dragalin, la adresa membrei Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, de afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor.

3
4
4
1
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?