Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Investigație în privința unei foste membre a Comisiei Pre-Vetting. Ce o leagă de Platon și Șor

15 mai. 07:15   Societate
4439 0

Procuratura Anticorupție (PA) a pornit investigația în privința Tatianei Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, după ce a obținut dintr-un telefon mobil informații care i-ar pune la îndoială integritatea și calitățile profesionale.

Este vorba despre sute de mesaje text, pe perioada mai multor ani, între controversatul om de afaceri, fugarul Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, avocatul unui alt fugar penal - fostul deputat Ilan Șor. Discuțiile dintre cei doi ar viza-o pe magistrata Tatiana Răducanu, pe care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”, notează Noi.md cu referire la tv8.

Potrivit unei scrisori remise de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, mai multor instituții de stat, concluziile preliminare ale unei investigații pornite în aprilie 2024, arată un risc sporit că Tatiana Răducanu ar fi ajuns o persoană de încredere al fugarilor penali Veaceslav Platon și Ilan Șor, promovîndu-le interesele și asigurîndu-se că persoanele loiale lor vor fi promovate în funcții cheie în sistemul justiției, iar cei care reprezintă un pericol vor fi eliminați din sistem.

Documentul neconfirmat deocamdată oficial de PA, face trimitere inclusiv la un schimb de mesaje încă din noiembrie 2013 între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco. Atunci, avocatul lui Șor i-ar fi scris lui Platon mesajul: ,,nu te voi dezamăgi, mulțumesc” și apoi l-a informat că ia prînzul cu ,,o femeie nebună” (o frază repetată de mai multe ori de către cei doi cînd se referă la Tatiana Răducanu) și a întrebat dacă Platon are nevoie de ceva anume.

Cîteva minute mai tîrziu, Colenco i-a scris lui Platon ,,Sînt cu Răducan / Salutări de la Tatiana Gheorghevna”. Platon a răspuns ,,Vă mulțumesc foarte mult! Sînt foarte fericit că ea nu a uitat de noi”. Cîteva minute mai tîrziu, Colenco a scris ,,omul nostru 100%”, la care Platon a răspuns ,,Super” (discuțiile originale fiind în limba Rusă)”, se arată în scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, semnată în data de 14 mai 2024.


Tot în aceeași discuție, Aureliu Colenco ar fi explicat căTatiana Răducanu dorește să ajungă președinte al CSM, confirmînd lui Veaceslav Platon ,,Ea este a noastră. I-am spus că mi-ai dat două sarcini, că toată lumea m-a abandonat și așa mai departe. Ea este foarte fericită. Am vorbit mult. / Gata să lucreze.” „La această informație, Platon a răspuns ,,Grozav”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea mai scoate la lumină achiziția în circumstanțe dubioase a sediului CSM, prin intermediul lui Aureliu Colenco și al Tatianei Răducanu, care l-ar fi ajutat pe controversatul afacerist Veaceslav Platon să ,,scape de un imobil inutil” la un preț artificial.

Șefa PA, Veronica Dragalin subliniază că consideră necesar de a informa judecătorii, procurorii și membrii societății civile care au fost evaluați și nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu participarea Tatianei Răducanu despre informația de mai jos, din considerente că, există o posibilitate că a fost încălcat dreptul fundamental al acestora la un proces echitabil în fața unei instanțe independente și imparțiale, constituită în prealabil prin lege, garantat de Articolul 6 CEDO.

„Verificarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor de către Tatiana Răducanu prezintă un risc inadmisibil și un pericol pentru cauzele și activitatea Procuraturii și a sistemului de justiție. Din circumstanțele relatate supra, există suspiciuni că Veaceslav Platon și Ilan Șor au pus la cale un plan să infiltreze ,,omul lor 100%” în organele responsabile de evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor, asigurînd astfel că persoanele loiale lor vor promova în funcții cheie și cei procurori și judecători care reprezintă un pericol pentru ei vor fi eliminați din sistem. Procesul penal recent încheiat de Procuratura Anticorupție a demonstrat că un procuror cu legături cu Ilan Șor a promovat procedura de pre-vetting cu participarea Tatianei Răducanu în Comisia Pre-Vetting, a ajuns în CSP și a manipulat și viciat concursul pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova.

Reieșind din cele expuse, Vă aduc la cunoștință informația relatată supra, care stabilește că există indici că procedura de pre-vetting și vetting a fost compromisă și viciată de grupări criminale asociate cu Veaceslav Platon și Ilan Șor și că posibil au fost afectate drepturile fundamentale a candidaților la un proces echitabil, care în cumul prezintă un risc de a pune în pericol sistemul de justiție în continuare”, se mai menționează în scrisoarea Veronică Dragalin.

Amintim că judecătoarea Tatiana Răducanu a renunțat la calitatea sa de membru al Comisiei Pre-Vetting. Aceasta a depus cererea de demisie la Comisia juridică, numiri și imunități. În document, Răducanu menționează că o scrisoare ce-i pune la îndoială calitățile profesionale și integritatea a fost trimisă instituțiilor statului.

La rîndul său, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon infirmă că ar fi discutat vreodată prin mesaje cu avocatul Aureliu Colenco, cel care îl apără în prezent pe fugarul penal Ilan Șor. Precizarea a fost făcută în contextul în care Procuratura Anticorupție susține că cei doi ar fi făcut schimb de mesaje, timp de mai mulți ani, iar discuțiile ar fi vizat-o pe magistrata Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, pe care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”.

Platon susține că toate discuțiile sale cu Colenco sînt în format audio.

„Referitor la mesaje pot spune că domnul Colenco niciodată nu scrie mesaje sms, avem doar discuții audio”, a declarat Veaceslav Platon pentru TV8.

„Dar în discuții audio ați vorbit despre Tatiana Răducanu?”, a insistat reporterul.

„A fost cu zece ani în urmă, în această perioadă am fost în așa furtuni am nimerit, sincer și pe unii oameni i-am uitat, poate au fost, poate nu, sincer vă spun, nu țin minte”, a răspuns controversatul afacerist.

Și Aureliu Colenco spune că nu își amintește să fi discutat vreodată cu Veaceslav Platon despre Tatiana Răducanu, dar și că judecătoarea ar fi compromisă fără temei.

2
3
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?