X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Atenționare: Nu procurați ciuperci din locuri neautorizate, vă poate costa viața!

13 noi. 2023,, 14:00   Societate
2322 0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă persoanelor care au tentația să strîngă ciuperci din floră spontană (de ex.: păduri) să se abțină de la acest proces, întrucît pot cauza intoxicații grave.

Astfel, pentru prevenirea toxiinfecțiilor, ANSA vine cu cîteva recomandări importante:

  1. 1. Ciupercile trebuie procurate doar din locuri autorizate, special amenajate, care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sînt etichetate și marcate corespunzător.
  2. Recoltarea ciupercilor din flora spontană (pădure) în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri asupra sănătății, deoarece își pot face apariția speciile de ciuperci otrăvitoare care generează intoxicații acute la consumatori.
  3. Consumul ciupercilor crude, chiar și a celor cunoscute, este strict contraindicat.
  4. Este importantă respectarea regimului termic la depozitarea ciupercilor proaspete, inclusiv a regimului de prelucrare termică.

DE REȚINUT!

Nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creștere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele.

Nu există nici un test sau „antidot” la care poate recurge culegătorul sau consumatorul de ciuperci pentru a evita confuziile sau otrăvirea.


Convingerile precum: Așa-zisele teste precum: la gătirea în oțet ciupercile își pierd toxicitate, înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii indică toxicitatea, aruncarea apei în care s-au gătit reduce toxicitatea etc. - sînt FALSE și POT COSTA VIAȚA.

Chiar și persoanele care consideră că cunosc bine ciupercile pot da greș!

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?