X 
Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Astăzi este marcată Ziua Naţională a Tineretului

13 noi. 2022,, 15:30   Societate
1589 0

Mai multe acțiuni culturale dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, marcată astăzi, se desfășoară la Chișinău și în alte localități ale țării, transmite moldpres.md.

„În a doua duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova sărbătorim Ziua Națională a Tineretului. Dumneavoastră, actualii elevi și studenți, tineri profesioniști, aveți forța, cunoștințele, energia pozitivă necesară de a construi un stat democratic, în care primează legea și domnește pacea și care îmbrățișează valorile general-umane și tinde să fie parte a marii familii europene ”, se spune într-un mesaj de felicitare, semnat de ministrul de resort, Anatolie Topală.

Potrivit oficialului, domeniul tineret este unul intersectorial, iar participarea tinerilor în toate sferele vieții este crucială pentru o societate bazată pe valori precum democrația, toleranța și prosperitatea. „Am deplina încredere în voi și apreciez mult potențialul vostru creativ și implicarea directă în promovarea valorilor naționale, general-umane și democratice. Văd viitorul Republicii Moldova cu voi încadrați aici, acasă, în învățămînt, cercetare, sfera socială, sectorul de producție, agricultură, industrie, serviciul public. Țara are nevoie de voi. Țara sînteți voi”, a subliniat ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală.

Prezenţa tinerilor se face tot mai evidentă în spaţiul public al Republicii Moldova. Un rol activ îl au toate structurile de tineret din ţara noastră: Centrele de Tineret, Consiliile Locale ale Tinerilor, lucrătorii de tineret, specialiștii de tineret din autoritățile administrației publice locale care contribuie la crearea unui mediu adecvat realizării vieții personale și profesionale a fiecărui tînăr, inclusiv pentru sprijinirea echitabilă a celor din grupurile cu posibilități reduse.

În prezent, în lume există peste 1,8 miliarde de tineri cu vîrsta între 10 şi 24 de ani. Potrivit ONU, este cea mai mare populaţie de tineri din toate timpurile. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vîrsta între 6 şi 14 ani nu au cunoştinţele de bază privind cititul şi matematica, în pofida faptului că majoritatea sînt şcolarizaţi. Această criză globală de însuşire a cunoştinţelor împiedică puternic realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2015 şi stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile pînă în anul 2030, pe baza Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий