COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Apeductul Bălţi–Sîngerei a fost finalizat

Apeductul Bălţi–Sîngerei a fost finalizat

În nordul ţării au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a apeductului Bălți–Sîngerei. Conectată la reţeaua magistrală Soroca–Bălți, noua conductă poate asigura accesul la apă de calitate din rîul Nistru pentru orașul Sîngerei și satul Bilicenii Vechi, unde locuiesc peste 15 mii de persoane, transmite.

Lucrările au fost efectuate în cadrul proiectului „Apeduct Bălți–Sîngerei, etapa III și stația de tratare”, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Luni, 10 februarie, a avut loc evenimentul de recepție la terminarea lucrărilor în cadrul proiectului, iar recepția finală a noului sistem de alimentare cu apă urmează să se desfășoare după un șir de testări și proceduri ce se impun în acest sens, transmite NOI.md cu referire la MOLDPRES.

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bîndiu, a subliniat că accesul la sursele sigure de apă potabilă este una dintre cele mai importante obiective în domeniul infrastructurii la nivel național, “întrucît apa potabilă înseamnă sănătatea cetățenilor”.


La rîndul lor, reprezentanți ai Consiliului raional Sîngerei au estimat că “prin implementarea acestui proiect se dorește asigurarea accesului la apă potabilă de calitate pentru aproape 40 de mii de locuitori din raionul Sîngerei, creîndu-se totodată o oportunitate similară şi pentru zece localități din raionul vecin, Teleneşti, care intră în componența Regiunii de Dezvoltare Centru”.

În cadrul proiectului „Apeduct Bălți–Sîngerei, etapa III, și stația de tratare” a fost construită o rețea de apeduct cu o lungime de 17 km 835 m ce leagă orașele Bălți şi Sîngerei; o stație de pompare a apei potabile; a fost montată o stație de dezinfectare a apei; două turnuri de apă și un castel de apă etc. De asemenea, de la apeductul Bălți–Sîngerei a fost construit un branșament cu o lungime de 4.891 m spre satul Bilicenii Vechi.

Pentru implementarea integrală a proiectului au fost valorificați 34,08 mln de lei din sursele FNDR. Acest proiect este o continuare a unui program similar realizat de ADR Nord în anul 2013, în cadrul căruia au fost construiți circa 15 km de rețele magistrale de apeduct și o stație de pompare a apei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load