X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Anual, în R. Moldova, se utilizează peste două mii de tone de pesticide

19 mar. 2022,, 14:00   Societate
8453 0

În Republica Moldova, anual, se utilizează peste două mii de tone de pesticide. Valoarea medie a intensității de utilizare a produselor de uz fitosanitar constituie 1,6 kg/ha, însă în unele regiuni ale țării se constată o intensitate crescută – circa 4,6 kg/ha.

Specialiștii sînt îngrijorați de faptul că sănătatea cetățenilor este afectată de intoxicațiile cu pesticide cauzate în principal de producerea sporită și utilizarea în masă a acestora, mai cu seamă de persoane neinstruite, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Potrivit ANSP, pe parcursul ultimilor șase ani (2016-2021) au fost înregistrate 655 de cazuri de intoxicații, dintre care 223 – la copii. 24 de oameni, dintre care cinci copii, au murit.

Datele sînt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Săptămînii de promovare și control al aplicării raționale a produselor de uz fitosanitar, care se va desfășura în perioada 21-26 martie.

Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) reprezintă produse chimice utilizate cu scopul de a proteja plantele prin nimicirea dăunătorilor. Pe parcursul Săptămînii de promovare a aplicării raționale a pesticidelor sînt planificate activități de informare a publicului larg privind riscurile asociate gestionării iraționale a pesticidelor. Vor fi organizate discuții publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presă.


Specialiștii Secțiilor protecției sănătății publice, în parteneriat cu inspectorii ANSA, vor asigura informarea populației despre efectele nefaste ale pesticidelor asupra stării de sănătate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав