X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Angela Zgardan, medic moldovean în Portugalia, despre lupta cu epidemia

16 apr. 2020,, 12:00   Societate
3273 0

Angela Zgardan este născută în orașul Soroca, Republica Moldova. A studiat la Universitatea de Medicină din Chișinău.

Din anul 1999, împreună cu soțul și cele două fiice, este stabilită cu traiul în Lisabona, Portugalia. Ambii soți activează în domeniul medicinii. Întrebată cum i s-a schimbat viața de cînd s-a declanșat epidemia de coronavirus, Angela Zgardan a răspuns într-un interviu pentru gazetabasarabiei.com că totul s-a schimbat radical.

"Este evident că viața noastră și, în general, a tuturor s-a schimbat radical. De la modul de trai pînă la modul de alimentare. De exemplu, în alimetație folosim mai multe fructe și legume, sucuri naturale și cît mai mult ne hidratăm. sînt excluse întîlnirile cu rudele, prietenii și alte evenimente unde se adună mai multă lume. Totodată și igiena personală și generală e mai severă. Carantina este respectată de toți cu multă înțelegere și răbdare.

Realizăm multe consultații prin telefon, coordonăm situațiile de urgență, precum și patologiile cronice. Rețetele sînt prescrise în sistemul central de prescriere, după care rețeta e trimisă prin mesaj telefonic pacientului și orice farmacie din țară are acces la ea. La fel este și cu examenele complimentare de diagnostic. Ce ține de securitate, la serviciu sîntem echipați cu costum impermeabil, mănuși, mască, ochelari, care le folosim limitat și cu prudență", a relatat ea.

Angela Zgardan spunea că ea și soțul său sînt în prima linie, în lupta cu epidemia. Ei contactează zilnic cu pacienți infectați.


"Avem două fete studente, care studiază on-line. sînt foarte ocupate cu lecțiile, teme, lucrări de grup, teste etc. Eu și soțul, în pofida carantinei, sîntem în prima linie. Mergem la serviciu, unde zilnic contactăm cu pacienți suspecți ori infectați și încercăm să folosim toate metodele posibile de prevenire a răspîndirii înfecției".

Conaționala noastră mai spune că pe fondalul epidemiei, societatea portugheză s-a consolitat, fiecare își îndeplinește cu maximă responsabilitate sarcinile și ajute cu ce poate.

"Sistemul național de sănătate în Portugalia este bine organizat, acum lucrăm mai mult, se deschid Centre de observare speciale pentru examinarea și tratarea pacienților cu COVID-19. Se difuzează emisiuni ce țin de educarea populației, pentru a stopa răspîndirea virusului, informații pentru populație, cînd și cum să apeleze la medic. Ne aflăm la o nouă încercare a vieții, însă eforturile depuse de populație sînt primordiale. Fiecare încearcă să își îndeplinească sarcinile stabilite și, totodată, să ajute după posibilități, în această situație", a mai adăugat ea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?