Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ambasadoarea Bulgariei: "Fenomenul euroscepticismului se observă în multe țări în perioada integrării lor"

2 mar. 12:00   Societate
2054 1

Existența euroscepticismului este condiționată de cunoașterea insuficientă a Uniunii Europene, a avantajelor și beneficiilor pe care ea le aduce societăților respective și cetățenilor.

O astfel de opinie a exprimat în cadrul unui interviu acordat portalului Noi.md ambasadoarea extraordinară și plenipotențiară a Bulgariei în Republica Moldova, Maia Dobreva.

Ea a menționat că, calitatea de membru al unei comunități democratice dezvoltate susține nu doar dezvoltarea statului dat, ea este o garanție a ireversibilității reformelor și a investițiilor în bunăstarea poporului.

Diplomatul a subliniat că un astfel de fenomen al euroscepticismului se observă în multe țări în perioada integrării lor.

Potrivit ei, avantajul calității de membru e lesne de demonstrat, în special din punct de vedere al economiei. Spre exemplu, în 2006, anul de dinaintea aderării, PIB-ul Bulgariei era de cca 34 miliarde de dolari, iar salariul mediu – cca 200 de dolari. În prezent PIB depășește cifra de 91 de miliarde de dolari, iar salariul mediu a ajuns la 1200 de dolari.


Această creștere semnificativă este condiționată de factori, rezultați din integrarea noastră europeană – accesul liber la piața europeană comună, sporirea interesului investițional și a încrederii în economia bulgară, sporirea calității produselor bulgărești în conformitate cu standardele europene, reformele efectuate în așa sfere ca legislația fiscală și digitalizarea, oportunitatea de a valorifica mijloacele fondurilor europene, cu ajutorul cărora poți construi infrastructura rutieră și energetică pentru orice afacere, oportunități educaționale, călătorii gratuite și multe altele.

Ambasadoarea Bulgariei în Moldova a declarat că aici nu trebuie să excludem existența unor cercuri interesate, care alimentează anumit dispozițiile eurosceptice, folosindu-se de faptul că oamenii nu au suficiente informații.

Ea a adus exemplul Bulgariei, unde în ultimii ani se discută activ subiectul adoptării monedei oficiale a UE – euro.

Conform sondajelor sociologice, doar 33% din populație sprijină aderarea noastră la zona euro, în timp ce printre reprezentanții cercurilor de afaceri - 65%.

Partea mai puțin informată a societății manifestă o reținere firească , în timp ce businessul, care zilnic lucrează cu fluxurile financiare și cunoaște perfect avantajele trecerii la moneda europeană, o acceptă categoric.

”Acesta este rolul și datoria instituțiilor publice: să informeze societatea obiectiv și pe înțeles despre avantajele și riscurile luării unei sau altei decizii. Cea mai eficientă modalitate de a combate știrile false este informarea cetățenilor”, a declarat Maia Dobreva.

2
0
0
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?