Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Alaiba, despre protestul agricultorilor: Trebuie să vedem motivele și să le redresăm

24 noi. 2023,, 07:45   Societate
3177 1

„Economia Republicii Moldova își revine, însă trebuie să-i dăm un impuls adițional pentru ritm.

Nu ne permitem să creștem doar cu 3-4%, ne trebuie o creștere accelerată”. Declarațiile au fost făcute joi seara, 23 noiembrie curent, de ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, la emisiunea „Bună seara”, în cadrul căreia moderatorul Mircea Surdu i-a solicitat un comentariu privind protestul agricultorilor din PMAN, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„De ce oamenii sînt în Piață? Nu vreau să mă expun pe motivele oamenilor de a se manifesta. Fiecare din noi, pot să spun că și noi venim din stradă la guvernare. Cînd omul este nemulțumit și simte nevoia de a se manifesta pașnic, noi și eu respect acest drept cu sfințenie”, a declarat ministrul. „Motivele trebuie să le vedem și dacă este posibil să le redresăm. Nu am interacționat cu ei și nu am văzut cu exactitate revendicările”.

„Noi nu sîntem pe val, noi sîntem la început de creștere economică. Suntem la poalele unui munte. Nu sînt aici să vă spun că totul este bine. Nici nu o să vă credem. Parcă ieșim la mal, dar trebuie în continuare să înotăm”, a adăugat oficialul.

Amintim că agricultorii, care au pornit de miercuri din raioane, joi la amiază, și-au continuat drumul spre centrul capitalei. În drum spre Piața Marii Adunări Naționale, fermierii au creat ambuteiaje, au avut loc și altercații cu oamenii legii. Poliția i-a somat să deblocheze străzile pentru a permite circulația transportului public și privat.


Protestatarii cer introducera, prin decizia CSE, pentru perioada pînă la 31 octombrie 2024, a unui moratoriu la calcularea penalităților, aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, și alocarea, în 2024, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50%, dar nu mai puțin de 1 mlrd. lei.

0
3
2
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?