Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Agricultorii urmează să se întîlnească cu șefa statului

4 dec. 2023,, 08:15   Societate
2594 1

Asociația Forța Fermierilor anunță că urmează să se întîlnească cu președintele Comisiei Parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Alexandr Trubca, dar și cu șefa statului, Maia Sandu.

”Vă informăm că după renunțarea subită a ministrului agriculturii și industriei alimentare la înțelegerile preliminare cu reprezentanții asociațiilor, conducerea țării cu întîrziere, dar parțial a reacționat la solicitarea fermierilor-protestatari privind dialog urgent.

În acest context, vă anunțăm că azi, la orele 10.00 membrii Consiliului Forța Fermierilor vor avea discuția cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară. Sperăm că la ședința va veni și Președintele Parlamentului RM”, se arată într-o notă de presă.

Totodată, agricultorii spun că astăzi se vor întîlni și cu Maia Sandu, însă deocamdată nu se cunoaște ora exactă.

”Totodată, după masă este preconizată întrevederea cu doamna Președintă Maia Sandu. Ora exactă urmează să ne fie comunicată azi , în prima jumătate a zilei. Pe parcursul zilei vom încerca să stabilim întîlnirile cu Prim-ministru RM și conducerea Băncii Naționale a Moldovei. Reieșind din cele expuse, azi în Chișinău vin doar membrii Consiliului asociației Forța Fermierilor”, se anunță în comunicatul fermierilor.


Reamintim că pe 20 noiembrie, „Forța Fermierilor” a prezentat un proiect de dispoziție care să fie aprobat de Comisia pentru Situații Excepționale, în care a inclus atît revendicările agricultorilor, cît și propunerile autorităților.

În primul rînd, asociația cere să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întîrziată a creditelor, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate agricultorilor care au cultivate 70% din suprafețe cu cereale și oleaginoase.

De asemenea, fermierii solicită ca o comisie, formată din reprezentanții instituțiilor responsabile și ai asociațiilor de producători, să examineze dosarele fermierilor și, dacă e cazul, să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avize care să ateste că fermierul nu-și poate achita datoriile, din cauza secetei și a altor circumstanțe obiective, și nu ar trebui să fie executat silit.

„Prezentul aviz nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an fără nici o sancțiune pecuniară”, precizează „Forța Fermierilor”.

O ultimă solicitare a fermierilor se referă la alocarea a 50% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural sub formă de plăți directe pentru suprafețele cultivate cu floarea-soarelui și porumb în 2023. Aceste plăți ar trebui să fie acordate pînă la 1 martie 2024 fermierilor mici și mijlocii care au fost afectați de secetă și prețurile mici.

2
2
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?