Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

90% din primăriile din țară nu au bani și angajați pentru a face față muncii zilnice

22 noi. 2018,, 10:21   Societate
2354 0

Autoritățile centrale caută un nou concept al reformei administrativ-teritoriale. Primele idei au fost prezentate premierului Pavel Filip de către un grup de experți.

Proiectul va sta la baza elaborării reformei administrativ - teritoriale. Pînă atunci, însă, 90% din primăriile din țară se confruntă cu lipsuri de resurse umane și financiare.

Experții au prezentat o analiză a infrastructurii curente, dar și a capacităților organelor APL în teritoriu. S-a stabilit că actualmente, peste 90 la sută din primării nu au capacitate umana suficientă pentru a face față sarcinilor stabilite și a presta servicii de calitate cetățenilor.

În majoritatea primăriilor sînt angajate pînă la 5 persoane. În același timp, primăriile nu au nici capacitatea financiară necesară și activează doar din transferuri din bugetul de stat. În acest sens, au fost propuse mai multe soluții pentru creșterea capacităților instituționale, fiscale și sociale ale administrației publice. De asemenea, au fost prezentate opțiunile de dezvoltare economică și socială a localităților din Republica Moldova.

În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?