X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Pasha Parfeni, dezvăluiri din culisele Eurovision: „Am dat bani pentru fum, care nici nu a fost”

7 noi. 2023,, 15:45   Showbiz
2573 0

Cel puțin 100 de mii de euro. Atît a costat participarea lui Pasha Parfeni la concursul muzical Eurovision, în acest an. Într-un podcast cu Titania, artistul a dezvăluit că nici jumătate din această sumă nu a fost oferită de Republica Moldova, dar și ce incidente neplăcute a avut în marea finală și de unde, totuși, a găsit bani, pentru a acoperi toate cheltuielile.

Pasha Parfeni spune că a cheltuit cel puțin 100 de mii de euro pentru a merge la Eurovision: „La început am luat din banii proprii, pentru că aveam eu o sursă de venit și o rezervă. Nu te bagi într-un concurs cum este Eurovision fără o rezervă, dar apoi am găsit finanțare din mai multe locuri. E foarte greu, pentru că practic a doua zi după ce cîștigi în țară ești întrebat: unde veți sta, cine va merge? Și este nevoie de 20 de mii de euro peste 2 ore, ca să închizi una, alta”, scrie SHOK.md.

„Reprezentantul RM trebuie să scoată de undeva 100 de mii de euro, într-o săptămînă practic”

„Din motiv că noi facem foarte tîrziu preselecția, reprezentantul nostru nimerește în situația în care într-o săptămînă practic trebuie să scoată de undeva 100 de mii de euro. Eu am cheltuit nu mai puțin. Echipa mea a fost mare și există direfențe și dacă te uiți cît costă un hotel la Torino, de exemplu, și unul la Liverpool, diferența va fi de 4 ori”, a explicat artistul, transmite unimedia.

„Înainte de preselecția națională ești impus să semnezi că în cazul în care cîștigi, vei acoperi toate cheltuielile”


„Pentru reprezentantul țării noastre nu este niciun buget nicăieri, pur și simplu, și înainte de preselecția națională ești impus să semnezi că dai toate drepturile și în cazul în care cîștigi, ești obligat că acoperi toate cheltuielile, care vor fi din acel moment”, a dezvăluit Pasha Parfeni.

„Era un price list al efectelor, cel mai scump costa 28 mii euro. Noi am ales cele mai ieftine, gen sîntem săraci”

Artistul spune că o bună parte din echipa sa s-a ocupat să caute sponsori: „Din punct de vedere strategic nu e corect, pentru că o mare parte a echipei noastre alerga după bani, căutam bani, ca să mergem. Întîi îi împrumuți, apoi cauți ca să îi întorci. Am găsit banii, dar pe ultima sută de metri, prețurile la hoteluri cresc”.

„Am dat bani în vînt, vreo 12-13 mii de euro. Am achitat și eu un fum și un vînt și nici acela nu a fost”

Pasha Parfeni a avut parte și de anumite situații neplăcute în marea finală: „În semifinală am comandat fum greu pe scenă, care costa 9 mii de euro. Era un price list al efectelor, cel mai scump costa 28 de mii de euro. Noi am ales cele mai ieftine, fum și vînt de 5000 de euro, gen sîntem săraci. Am achitat această sumă, ca în marea finală Eurovision, să nu avem fum, pentru că ei au făcut o greșeală, nu știu ce. Cu toate astea, Loreen, care a cîștigat, a avut așa de mult fum, încît ne uitam așa…

Ei ne-au spus, noi vă putem întoarce banii, dar la toate 13 repretiții ați avut fum, respectiv, vă întoarcem doar 700-800 de euro. Și nici pînă astăzi nu i-am primit. A fost contractată o firmă care prestează servicii de efecte scenice, care a fost achitată, banii s-au transferat, nu mai găsești pe nimeni. Și nu e aici nimeni care să ne reprezinte, care să aibă grijă ca interesele și ale artistului, și ale țării vor fi reprezentate demn și acești bani vor fi întorși.

Nici vînt nu a fost, nu l-am simțit. Iată așa am dat bani în vînt, vreo 12-13 mii de euro. Am achitat și eu un fum și un vînt și nici acela nu a fost. Iar un hotel care în mod obișnuit costa 50 de dolari, în timpul Eurovision costa 270. Au încercat să scoată bani, este un proiect comercial, dar asta este viața”.

„Eu doar un pic am deschis cortina, unii au achitat golden rain, de 28 mii euro”

Artistul spune că ceea ce a relatat este doar o mică parte din cele întîmplate: „Asta eu un pic am deschis cortina, sînt oameni care au achitat golden rain, un efect gen ploaie de aur, care costa 28 de mii de euro”.

„Sîntem țara cu cel mai mic buget. România a cheltuit pe show 300 de mii de euro”

Interpretul a dat și exemplul țării vecine, România, care a avut un buget de 3 ori mai mare pentru Eurovision: „Noi oricum sîntem țara cu cel mai mic buget. România a cheltuit pe show 300 de mii de euro, eu 100 de mii de euro.

„Guvernul totuși ne-a ajutat, cu 1/3 din sumă aproximativ”

Totuși, Pasha Parfeni spune că s-a implicat financiar și Guvernul: „Guvernul totuși ne-a ajutat, pînă la urmă, Ministerul Culturii s-a implicat și nu doar, dar și alții, dar nu am luat nici jumătate de sumă de la stat, 1/3 aproximativ”.

„Eu sînt singura persoană neachitată, care nu a avut salariu”

Artistul a mărturisit că nu primit niciun ban pentru participarea la Eurovision: „Eu sînt singura persoană neachitată, care nu a avut salariu, dar asta nici nu contează, pentru că nu am găsit bani de la sponsori să-mi las mie, Cîștigul meu este piesa, experiența mea, niște lucruri pe care le-am învățat acolo”.

Prima semifinală a celei de-a 67-a ediții a Concursului Muzical Eurovision, în care a evoluat și reprezentantul Republicii Moldova avut loc pe 9 mai. Pasha Parfeni s-a calificat, cu „Soarele și Luna”, în etapa finală a concursului.

În finala Eurovision, Pasha Parfeni s-a clasat pe locul 18. Publicul i-a oferit 76 de puncte, iar juriul 20 puncte. San Marino ne-a acordat trei puncte, Croația – 2, Romînia -7, Norvegia – 8, iar Ucraina – 0.

Artistul a venit cu un mesaj, după finala Eurovision. „Mulțumesc pentru toată susținerea voastră! Noi ne-am dăruit la maxim pentru Moldova!”, a menționat Pasha Parfeni.

În schimb, actorul Emilian Crețu a venit cu critici dure la adresa Ucrainei, după ce juriul nu a oferit niciun punct Republicii Moldova la Eurovision. „Mi se pare penibil și rușinos”, a spus Crețu.

2
2
0
4
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?