Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un nou virus a fost descoperit în Guineea

12 aug. 2021,, 01:00   Sănătate
2769 0

Boala declanşată de virusul Marburg, depistat în Guineea, o rudă mai puţin letală a virusului Ebola, nu are vaccin sau tratament şi se manifestă prin febră acută însoţită de hemoragii interne şi externe ce duc la deces, în medie, la 50% dintre cazuri.

De unde a apărut virusul?

Boala - cunoscută anterior sub denumirea de febra hemoragică a virusului Marburg - îşi trage numele de la oraşul german unde a fost identificată pentru prima dată, în 1967, într-un laborator al cărui personal a intrat în contact cu exemplare de maimuţă verde africană aduse din Uganda.

Alte două focare au fost identificate în acelaşi an în laboratoare din Frankfurt, tot în Germania şi în Belgrad (pe atunci Iugoslavia, în prezent Serbia). În total, şapte persoane au murit la acea vreme.

Cum se transmite?

Acest virus din familia Filoviridae (filovirus), precum Ebola, cu care are în comun numeroase caracteristici, se transmite la om de la exemplare de liliac frugivor, vieţuitoare considerate gazde naturale ale virusului.

Se răspîndeşte la specia umană prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafeţe şi materiale contaminate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Care sînt simptomele?

Primele simptome constau în dureri musculare, cefalee şi conjunctivită, urmate de dureri în gît, vărsături, diaree, erupţii cutanate şi sîngerări.

Aceste simptome pot îngreuna deosebirea bolii provocată de virusul Marburg de alte afecţiuni, cum ar fi malaria, febra tifoidă, holera sau alte febre virale hemoragice.

Boala are o perioadă de incubaţie de două pînă la 21 de zile, potrivit OMS, apoi se manifestă brusc, cu febră mare, cefalee severă şi stare de rău.

Care sînt tratamentele posibile?

Pînă în prezent, nu există niciun vaccin sau tratament aprobat. Mai multe tratamente bazate pe produse sanguine, terapii imune şi tratamente medicamentoase sînt în curs de dezvoltare, potrivit OMS.

Rehidratarea orală sau intravenoasă şi tratamentul simptomelor specifice ameliorează şansele de supravieţuire.

Virusul este, însă, deosebit de mortal, provocînd moartea, în medie, a uneia din două persoane infectate.

Ratele de mortalitate a variat de la 24% la 88% în cadrul focarelor anterioare, în funcţie de tulpina virusului şi de modul de gestionare a situaţiei.

Cum poate fi limitată o eventuală epidemie?

"Pentru a se preveni răspîndirea virusului Marburg într-un ritm rapid, trebuie să-l oprim acum", a declarat Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.

Pentru aceasta, potrivit lui Ousmane Faye, cercetător şi director al departamentului de virologie de la Institutul Pasteur din Dakar, ''trebuie să consolidăm supravegherea, să identificăm toate cazurile de contact pentru a le putea izola, dacă încep să dezvolte boala, pentru a evita orice transmisie''.

Focare anterioare

În Africa, au fost raportate focare anterioare şi cazuri sporadice în Africa de Sud, Angola, Kenya, Uganda şi Republica Democrată Congo.

Cea mai gravă epidemie înregistrată pînă în prezent s-a produs în 2005 în nordul statului Angola, conducînd la moartea a 329 din 374 de pacienţi identificaţi.

Primul caz în Africa de Vest

Cazul a fost depistat în prefectura Guéckédou, în sudul statului Guineea, într-un sat situat într-o regiune forestieră, în apropiere de frontierele cu Sierra Leone şi Liberia. Este vorba despre un bărbat care a murit la data de 2 august şi ale cărui simptome au debutat la 25 iulie, a indicat OMS.

Aproximativ 155 de cazuri de contact sînt supravegheate zilnic. Trei dintre membrii familiei pacientului decedat şi un lucrător sanitar au fost identificaţi drept contacte apropiate cu risc ridicat, iar starea lor de sănătate este monitorizată.

Cazul bolii virale Marburg a fost detectat la mai puţin de două luni după ce Guineea - una dintre cele mai sărace ţări din lume - a declarat sfîrşitul epidemiei de Ebola care a izbucnit la începutul anului şi a lăsat în urmă 12 morţi.

Monitorizarea transfrontalieră a fost intensificată.

Focarul de virus Marburg a fost anunţat de OMS luni seară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?