X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4060

Tulburarea de care poţi suferi fără să îţi dai seama

18 iul. 2023,, 04:30   Sănătate
3550 0

Persoanele care îşi schimbă constant stările de dispoziţie, oscilînd între euforie şi depresie, ar putea suferi de tulburare bipolară. Primele simptome apar în jurul vîrstei de 18 ani, dar tulburarea este diagnosticată mai tîrziu, transmite gandul.info

Treci uşor de la stări de euforie la depresie şi nu ştii ce se întîmplă cu tine? Experţii de la Societatea Elveţiană de Psihiatrie şi Psihoterapie spun că acestea sunt simptomele tulburării bipolare, o afecţiune ce nu ar trebui ignorată, deoarece, fără tratament, o persoană afectată de tulburarea bipolară se poate confrunta cu episoade intense de depresie.

În fazele maniacale de tulburare bipolară, persoanele devin hiperactive, euforice sau agitate. Fazele depresive sunt caracterizate prin letargie şi sentimentul de inutilitate. Multe persoane cu tulburare bipolară au avut primul episod de acest tip în jurul vîrstei de 18 ani, dar adesea boala este diagnosticată mai tîrziu, menţionează sursa citată.

Una din probleme este că persoanele care se confruntă cu această tulburare resimt fazele depresive, doar ca pe o stare proastă sau o stare emoţională relativ normală, iar în fazele maniacale nu simt nicio suferinţă şi, prin urmare, nu văd nevoia să ceară ajutor. Schimbările de dispoziţie pot dura luni, sau chiar ani, timp în care pacienţii nu au permanent simptome şi pot avea chiar o stare de spirit stabilă.

Tulburarea bipolară afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură. Potrivit psihiatrilor, persoanele care au rude cu tulburare bipolară au şanse mai mari să fie diagnosticate cu această afecţiune. Evenimentele stresante şi abuzul de droguri pot declanşa ciclul stărilor contradictorii.


Un pas important în diagnosticarea tulburării bipolare este excluderea altor factori care ar putea cauza schimbările de dispoziţie. Acestea pot include infecţii ale creierului sau alte afecţiuni neurologice, abuzul de substanţe, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburări psihice.

Nu există niciun test de laborator pentru identificarea tulburării bipolare. De obicei, psihiatrul pune diagnosticul bazîndu-se pe istoria medicală a pacientului, pe starea sa de spirit şi pe alte simptome.

4
3
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?