Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 388
Eurovision stiri: 423

Oamenii de știință au risipit mitul privind colesterolul "bun"

26 noi. 2022,, 06:00   Sănătate
2468 0

Oamenii de știință de la Universitatea Health and Science din Oregon au descoperit că nivelul ridicat de colesterol "bun" nu reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare. Nivelul său scăzut dăunează numai pacienților de origine europeană.

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sînt uneori numite colesterol "rău". Ele alcătuiesc cea mai mare parte a colesterolului din organism. Nivelurile ridicate de LDL cresc riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Dar există și colesterol "bun" — lipoproteine cu densitate mare (HDL). Acestea absorb colesterolul din sînge și îl transferă înapoi în ficat.

Se crede că un nivel ridicat de HDL este asociat cu reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral, iar un nivel scăzut este asociat cu o creștere a acestui risc. Un nou studiu respinge această idee.


24 de mii de participanți la studiu au fost urmăriți timp de 10-11 ani. În acest timp, 664 de adulți de origine afro-americană și 951 de adulți de origine europeană au suferit un atac de cord sau un deces din cauza unui atac de cord. Pacienții cu origini afro-americane și europene aveau caracteristici similare: vîrsta, nivelul colesterolului și factorii de risc majori pentru bolile de inimă, inclusiv existența diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale sau fumatul, de aceea autorii i-au comparat doar în ceea ce privește nivelul colesterolului.


Pacienții cu niveluri ridicate de colesterol "rău" și trigliceride au avut un risc crescut de boli cardiovasculare, ceea ce este în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare.În ceea ce privește colesterolul" bun", nivelurile sale ridicate nu au fost protectoare nici pentru pacienții cu pielea albă, nici pentru cei cu pielea neagră. În plus, nivelul scăzut de colesterol "bun" a crescut riscul de atacuri de cord la adulții albi, dar nu și la adulții negri.


Autorii sugerează că colesterolul "bun" poate avea proprietăți diferite, ceea ce explică de ce nu protejează întotdeauna împotriva bolilor cardiovasculare.
Nivelul de HDL și LDL sînt utilizate pentru a evalua riscul bolilor cardiovasculare. Există chiar și un calculator special, dar el nu ține cont de originea etnică a persoanei.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?