În procesul de fermentaţie se nasc bacterii care, împreună cu flora din organism, ne ajută în faţa infecţiilor de sezon.
Nutriţionoistul Lygia Alexandrescu a explicat importanţa murăturilor în dietă. „Noi ştim să punem murături în oţet şi murături în moare, în saramură. Dacă vine vorba despre imunitate, categoric le vom prefera pe cele în moare. De ce ne interesează foarte mult această formă de conservare? Pentru că prin această fermentaţie obţinem un produs excepţional de echilibrat pentru sănătatea noastră şi mai ales pentru imunitate, pentru microbiotă, pentru colon şi flora intestinală, numit probiotic. Aceste probiotice se înmulţesc foarte bine în colon şi dau acestuia ceea ce numim noi stare de echilibru şi lucru văzut în imunitate prin cît de des sau de rar răcim şi de cît să luăm probiotice din suplimente mai bine mîncăm aceste murături”, a explicat nutriţionista.
De exemplu, castraveţii muraţi sînt bogaţi în fibre naturale, stimulează digestia şi ajută la scăderea în greutate, datorită numărului mic de calorii. În plus, ar putea trata şi diabetul zaharat în forme uşoare. Varza murată înlătură oboseala şi anemia, încetineşte procesul de îmbătrînire şi protejează sistemul nervos.„Nu trebuie uitat faptul că aceste murături din saramură consumate în exces aduc şi ele un aport mare de sare, lucru total nedorit, pentru că riscurl de hipertensiune creşte, mai ales la persoanele de vîrsta a treia şi atunci nu consumăm mai mult de 200 de grame la o masă şi dacă vorbim de gogonele pot fi un pic spălate înainte, tăiate în farfurie cu o seară înainte în aşa fel încît acea zeamă foarte sărată să fie eliminată şi consumată doar murătura ca atare”, a explicat Lygia Alexandrescu.
Adăuga comentariu