Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Gustarea rapidă: Cît de periculos este fast-food-ul și cum să renunțăm la el

29 apr. 2023,, 20:00   Sănătate
1161 0

Celor care au decis să treacă la o alimentație sănătoasă le este greu să renunțe la fast-food. De ce oamenilor le plac burgerii și cartofii prăjiți și dacă se poate de renunțat la consumul unor astfel de produse – vă spunem în continuare, relatează Noi.md.

De vină este creierul

Experții cred că renunțarea la fast-food este foarte posibilă, dar la început nu va fi ușor pentru amatorii de gustări rapide.

"Este vorba despre creierul nostru. Combinația de gust de gras și dulce este percepută de ei ca fiind cea mai atractivă", a spus nutriționistul-cardiolog Asiyat Hacirova.

Potrivit medicului, dacă organismul cere în fiecare zi fast-food, înseamnă că creierul este deja obișnuit cu o anumită combinație de miros și gust. Se pare că obiceiul de a consuma mîncare bogată în calorii, dar inutilă din punct de vedere al valorii nutriționale, deja s-a dezvoltat.


Pentru ca renunțarea la mîncarea dăunătoare să nu fie dureroasă, pentru început observați din constă prînzul standard pe care clienții îl comandă la restaurantul fast-food. Această metodă vă va ajuta să alegeți o alternativă la produsele greșite.

De exemplu, chiflele pentru burger sînt făcute din făină cu adăugarea de amelioratori. Ele nu conțin substanțe nutritive și fibre importante, care se găsesc în coaja cerealelor.

Particularitatea acestor produse este că ele cresc foarte repede nivelul zahărului din sînge și ne oferă senzația de sațietate. Dar la fel de rapid are loc și scăderea nivelului de zahăr. Ca urmare, pentru un sentiment prelungit de sațietate, organismul are nevoie de mai multă mîncare.

După același principiu funcționează și zahărul conținut în apa dulce carbogazoasă, pe care, de asemenea, o consumă iubitorii de fast-food.

Nu le pasă de grăsimi

O altă caracteristică a fast-food-ului este conținutul ridicat de grăsimi, ceea ce înseamnă conținut ridicat de calorii.

"Sosurile din interiorul burgerului și grăsimea din cartofi, cu care este îmbogățit în timpul gătitului, de asemenea influențează durata sentimentului de sațietate", a explicat nutriționistul.

Mai mult, cantitatea de grăsime care ajunge în organism de la fast-food este atât de mare, încît o persoană are senzație de greutate după o astfel de gustare.

Vă va ajuta un stil de viață sănătos

Experții cred că acum este momentul potrivit pentru a vă dezvăța oranismul de la fast-food. Pentru a îndrăgi mîncarea sănătoasă, experții recomandă să începeți cu cîțiva pași simpli. De exemplu, mîncați mai multe fructe – ele au un gust dulce pronunțat, cu care sînt obișnuiți amatorii de mîncare nesănătoasă. De asemenea, trebuie să introduceți în dietă nuci și semințe – acestea sînt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru organism.

"Cerealele și pastele saturează bine organismul, dar în același timp nu duc la creșterea accentuată a zahărului în sînge. Aceasta înseamnă că sațietatea de la ele va fi de lungă durată și fără utilizarea sosurilor grase", a remarcat Hacirova.

În plus, medicul recomandă consumul regulat de legume sezoniere. Ele îmbogățesc dieta cu vitamine și minerale și, de asemenea, umple volumul stomacului fără prea multe calorii. Dar dacă este greu să renunți la gustarea rapidă, atunci puteți găsi o alternativă sănătoasă pentru ea. De exemplu, să gătiți același burger după o rețetă de casă.

Alegeți o chiflă din făină de categoria I sau II sau din făină integrală. Luați o cotletă de pui și folosiți un minim de sos gras sau înlocuiți-l cu unul vegetal. În plus, adăugați în burger mai multe legume.

Cartofii prăjiți trebuie înlocuiți cu legume rădăcinoase, coapte cu ierburi picante care le conferă o aromă și un gust plăcut. În loc de sifon dulce, se recomandă un analog în care sînt folosiți îndulcitori moderni. Este chiar mai bine să renunțați în totalitate la o astfel de băutură în favoarea apei potabile curate, a ceaiului sau a cafelei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?