Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

6 foloase dovedite științific ale oțetului de mere

9 mai. 05:30   Sănătate
2502 1

Oțetul de mere este un remediu domestic foarte popular, dar și un ingredient comun în bucătărie. Oțetul de mere deține numeroase proprietăți benefice pentru sănătate, inclusiv efecte antimicrobiene și antioxidante.

În plus, cercetările sugerează că acesta ar putea oferi și alte beneficii, printre care se numără:

- Accelerarea arderii grăsimilor și, astfel, a pierderii în greutate
- Reducerea nivelului de colesterol LDL
- Scăderea nivelului de zahăr în sînge
- Ameliorarea simptomelor de diabet

Cu toate acestea, nu există foarte multe cercetări în jurul oțetului de mere, deci este nevoie de mai multe studii pentru a-l putea recomanda ca formă de tratament alternativ.

Mai jos, regăsești șase beneficii dovedite științific ale oțetului de mere.

1. Este bogat în nutrienți


Oțetul de mere este obținut printr-un proces format din două etape. Primul pas constă în expunerea merelor zdrobite la culturi de drojdie, care fermentează zaharurile din fructe și le transformă în alcool.

Mai apoi, se adaugă culturi vii de bacterii, care vor continua procesul de fermentare a alcoolului, transformîndu-l în acid acetic – principalul ingredient activ din oțet.

Acidul acetic este cel care îi dă oțetului gustul și mirosul pătrunzător. Cercetătorii sînt de părere că acest acid este responsabil pentru beneficiile oțetului de mere asupra sănătății organismului. Așadar, un oțet de mere nefiltrat și organic conține proteine, enzime și bacterii benefice, toate contribuind la sănătatea corpului.

Deși oțetul de mere nu are multe vitamine și minerale, acesta conține potasiu, anumiți aminoacizi și antioxidanți.

2. Poate anihila bacteriile nocive din organism

Oțetul de mere poate ucide anumiți agenți patogeni, inclusiv bacterii. Oțetul de mere este folosit în mod tradițional pentru curățarea și dezinfectarea rănilor, dar și pentru tratamentul ciupercilor unghiei, a paraziților intestinali și ale infecțiilor auriculare.

Totodată, oțetul de mere este un conservant natural pentru mîncare. Cercetările arată că acesta acesta poate inhiba dezvoltarea bacteriilor precum E.coli în alimente. Așadar, dacă ești în căutarea unei soluții naturale de prelungire a valabilității alimentelor din frigider, oțetul de mere poate fi o soluție.

3. Poate contribui la scăderea nivelului glicemiei în sînge

Pînă în prezent, una dintre cele mai răspîndite metode de folosire a oțetului de mere este în ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2. Diabetul de tip 2 este caracterizat printr-un nivel excesiv de zahăr în sînge, cauzat de rezistența la insulină sau incapacitatea organismului de a produce suficientă insulină pentru a regla glicemia.

Cea mai eficientă și sănătoasă modalitate de a-ți menține sub control glicemia este să eviți carbohidrații rafinați și zahărul, dar oțetul de mere ar putea fi, de asemenea, de folos.

Oamenii de știință susțin că oțetul de mere poate oferi următoarele beneficii pentru reglarea nivelului glicemiei și al insulinei:

- Poate crește sensibilitatea la insulină cu pînă la 34% pe parcursul unei mese bogate în carbohidrați și scădea glicemia și răspunsul insulinic
- Două lingurițe de oțet de mere consumate înainte de culcare pot reduce nivelul de zahăr din sînge cu pînă la 4% în dimineața următoare
- Mai multe studii clinice demonstrează faptul că oțetul de mere poate îmbunătăți funcția insulinei și scădea indicele glicemic după mese.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că, sub nicio formă, nu trebuie înlocuit tratamentul prescris de medic cu oțetul de mere, în cazul persoanelor diabetice. De asemenea, acestea trebuie să se consulte cu medicul curant înainte de a consuma oțet de mere în scop terapeutic.

4. Poate contribui la pierderea în greutate

În mod surprinzător, oțetul de mere poate fi un aliat al persoanelor aflate la cură de slăbire. Cercetările arată că oțetul de mere contribuie la accelerarea senzației de sațietate, care duce la un consum caloric mai redus și, astfel, la pierderea în greutate.

De exemplu, un studiu1 realizat pe 175 de persoane cu obezitate și derulat pe o perioadă de trei luni, a arătat că un consum zilnic de oțet de mere poate duce la reducerea grăsimii abdominale și la pierderea în greutate, mai precis:

- O linguriță pe zi poate duce la pierderea a 1.2 kg
- Două lingurițe pe zi pot duce la pierderea a 1.7 kg

Deși cea mai eficientă și sănătoasă metodă pentru a slăbi este deficitul caloric, oțetul de mere poate ajuta la pierderea în greutate prin promovarea sațietății, precum și prin scăderea nivelului de glicemie și de insulină în corp.

Oțetul de mere conține numai trei calorii per linguriță.

5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii (cercetări efectuate pe animale)

Bolile cardiovasculare se numără printre principalele cauze de deces în lume. Mai mulți factori biologici sînt legați de riscul de boli de inimă. Cercetările prezente sugerează că oțetul de mere ar putea reduce cîțiva dintre factorii de risc principali.

Majoritatea cercetărilor în acest sens au fost efectuate pe animale și sugerează că oțetul de mere poate scădea nivelul de colesterol LDL și pe cel al trigliceridelor, care sînt printre factorii de risc primari ai bolilor de inimă.

Din păcate, însă, nu există suficiente dovezi care să indice faptul că beneficiile oțetului de mere se aplică și în cazul oamenilor.

6. Poate îmbunătăți calitatea și sănătatea pielii

Oțetul de mere este un remediu des utilizat pentru diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea, eczema, uscăciunea pielii și erupțiile cutanate.

Pielea corpului este, în mod natural, ușor acidică. Prin utilizarea topică a oțetului de mere, se poate reechilibra pH-ul natural al pielii, întări bariera naturală de protecție a acesteia și netezi imperfecțiunile. Avînd în vedere proprietățile antibacteriene ale oțetului de mere, acesta ar putea, la modul teoretic, să ajute la prevenirea infecțiilor cutanate asociate cu eczema și alte afecțiuni ale pielii.

Unele persoane folosesc o soluție diluată de oțet de mere pe post de produs de curățare și/sau tonifiere a pielii. Pentru că are o acțiune antibacteriană și dezinfectantă, soluția de oțet de mere poate preveni apariția petelor postacneice.

Cu toate acestea, este important de reținut că nu există studii clinice care să ateste proprietățile antiacneice ale oțetului de mere.

Dacă suferi de anumite probleme de piele sau afecțiuni cutanate, este recomandat să discuți cu medicul dermatolog înainte să folosești remedii naturiste, mai ales dacă intenționezi să le aplici pe zonele iritate ale pielii. De asemenea, nu folosi oțet de mere nediluat pe ten, deoarece îți poate provoca arsuri.

27
0
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?