Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Victor Stepaniuc: "Boicotarea referendumului constituțional este inutilă"

15 iul. 06:30   Politică
4806 1

Boicotarea viitorului referendum constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este o opțiune potrivită, trebuie să participăm la acest referendum, dar să votăm împotrivă.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul politician și om de stat din Republica Moldova, doctor în istorie, fost deputat în Parlamentul RM de mai multe legislaturi, fost viceprim-ministru, membru al Consiliului Institutului de Justiție Constituțională, Victor Stepaniuc, relatează Noi.md.

Comentînd subiectul introducerii unor modificări la Constituție ce țin de integrarea europeană, Victor Stepaniuc amintește, că despre integrarea europeană se vorbește de mai bine de trei decenii.

În anul 2014, Curtea Constituțională a văzut în aspirațiile europene un element fundamental al identității constituționale a Republicii Moldova, iar în 2017 Partidul Democrat și-a anunțat intenția de a consfinți vectorul european în Constituție.

În acest context, istoricul amintește că articolul 5 din Constituție prevede clar că „nicio ideologie nu poate fi stabilită ca ideologie oficială a statului”.


El subliniază, că la nivel de stat trebuie să ne preocupe mai mult problemele specifice ale populației, ale localităților și ale fiecărei persoane.

În opinia sa, acțiuni precum consolidarea cursului integrării europene ar fi un pas de propagandă, un slogan fals pentru statul nostru.

În ceea ce privește viitorul referendum constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, programat de parlament pentru 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale, Victor Stepaniuc își declară intenția de a vota „împotrivă”. El nu crede că refuzul de a participa la plebiscit este o opțiune adecvată.

”Boicotul face ca numeroasele buletine de vot neutilizate să fie neclare, și probabilitatea de fraudă va fi mare. Dimpotrivă, oamenii ar trebui să iasă în mod activ și să voteze împotriva. Nu pentru că-s împotriva vectorului european, ci pentru că se încearcă schimbarea textului Constituției folosind o metodă greșită. Cum putem renunța la suveranitate și independență, mai ales printr-un text așa de neînțeles?”, se întreabă fostul deputat.

În opinia lui, este necesar să cerem opinia Comisiei de la Veneția, pentru că întrebarea scoasă la referendum nu este formulată destul de clar.

28
0
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0