În declarația PSRM se menționează că acest referendum, în sine, nu joacă niciun rol în procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Demnitarii europeni au declarat de mai multe ori că, oricum, un referendum privind aderarea la UE va fi necesar de organizat după ce Moldova va primi dreptul de a deveni membră a UE. Dar un astfel de referendum ar trebui organizat după încheierea negocierilor cu UE, după ce toți cetățenii moldoveni vor cunoaște în ce condiții este posibilă integrarea la UE.
Potrivit socialiștilor, în realitate, organizarea unui referendum pro-european în aceeași zi cu alegerile Președintelui Republicii Moldova este parte a campaniei electorale a Maiei Sandu, care dorește să se asocieze personal cu UE și să atragă de partea sa oamenii care nu au încredere în ea, dar sînt favorabili integrării europene.
Ei consideră că referendumul este o manevră ascunsă, în esență – o tehnologie politică, de manipulare a alegătorilor și de atragere a unor voturi suplimentare în favoarea candidatului partidului PAS.
În plus, întrebarea la care cetățenii trebuie să răspundă la referendum este formulată ambiguu și induce cetățenii în eroare, ceea ce nu corespunde prevederilor Codului Electoral și reprezintă o altă manipulare din partea partidului de la guvernare PAS.Dar aceasta nu este cea mai îngrijorătoare problemă legată de referendum. Potrivit PSRM, există un alt pericol major: rezultatele referendumului vor fi folosite pentru a modifica Constituția țării, chiar dacă nu există o majoritate constituțională.
”Cu alte cuvinte, după referendum, în Constituție va fi introdus un nou articol, formulat la indicațiile negociatorilor din UE. Rezultă că, la Referendumul din 20 octombrie, oamenii vor vota nu atît pentru Uniunea Europeană, cît pentru schimbarea Constituției, iar apoi majoritatea PAS din Parlament va putea modifica Constituția așa cum vor cere oficialii occidentali, în pofida intereselor naționale ale Republicii Moldova”, se menționează în declarația PSRM.
Socialiștii declară că aceste modificări ale Constituției vor viza și aplicarea legilor UE pe teritoriul Republicii Moldova (fără un proces preliminar de negociere). În rezultat, modificările respective ar putea permite străinilor să cumpere pămîntul nostru, ar putea limita exporturile către țările CSI, ar promova drepturile LGBT, ar putea impune cu ușurință Republicii Moldova obligația de a primi mii de migranți din Asia și Africa, pentru care nu mai este loc în UE, și alte modificări similare, dar, deja fără a cere opinia și permisiunea moldovenilor.
În Constituție poate fi, de asemenea, introdus un punct privind anularea neutralității țării noastre și necesitatea aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO, ca o condiție preliminară inventată pentru aderarea la UE.
Partidul Socialiștilor a declarat că militează consecvent pentru suveranitatea, neutralitatea și independența țării, pentru prevalarea Constituției ca lege fundamentală.
”Reieșind din cele spuse, nu recunoaștem acest referendum și îndemnăm cetățenii țării să nu participe la acest exercițiu periculos, care subminează bazele legilor noastre și ale societății noastre pașnice”, se menționează în declarația PSRM.
Deputatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, a declarat anterior că cetățenii moldoveni vor decide singuri dacă vor boicota sau vor participa la referendumul constituțional din toamnă.
În același timp, el personal este profund convins că aceștia trebuie să participe la acest plebiscit și să voteze împotriva modificărilor propuse la Constituția țării.
Deputatul BCS și-a explicat poziția spunînd că, dacă cetățenii nu vor merge la secțiile de votare și nu vor vota împotrivă, cineva poate folosi și completa buletinul lor de vot.
Potrivit lui Bogdan Țîrdia, în plus, dacă cei care sînt împotriva Maiei Sandu și a modificărilor la Constituție vor sta acasă, iar cei care sînt de partea președintelui în exercițiu și cei care susțin introducerea modificărilor propuse, toți cei care susțin paradele gay, schimbarea genului copiilor, părinții numărul unu și numărul doi în loc de mama și tata, legalizarea prostituției și căsătoria între persoane de același sex, vor veni la referendum, atunci în rezultat va reieși că 90% din populație o susține pe Maia Sandu și modificările la Constituție, deși nu vor reprezenta mai mult de 17-20% din numărul total al cetățenilor."Dar autoritățile vor spune că 90% din populație le susțin și că toată țara este pentru integrarea europeană, și atunci va fi sfîrșitul jocului. Și atunci toate partidele eurasiatice și pro-moldovenești vor fi interzise, atunci toți politicienii care se opun integrării europene vor fi închiși, iar cei care vor vorbi despre problemele din Europa vor fi acuzați de dezinformare și trădare de patrie și vor fi băgați la închisoare", a spus el.
La rîndul său, expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandru Muravschi, de asemenea consideră că cetățenii nu ar trebui să boicoteze referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova.Potrivit acestuia, dacă pragul de participare ar fi de 50% și referendumul ar avea loc separat de alegerile prezidențiale, un astfel de boicot ar avea sens.
Cu toate acestea, în condițiile actuale, boicotarea referendumului este o greșeală.
Alexandru Muravschi a explicat că prezența la vot de 1/3 va fi asigurată, deoarece există suficienți susținători ai integrării europene pentru a depăși acest prag.
Votul celor care vor boicota referendumul nu va fi luat în considerare. Prin urmare, aproximativ 80% dintre cei care vor participat vor vota "pentru", și anume această cifră va fi folosită în continuare de președintele Maia Sandu și de susținătorii săi.
"Ce nu e în regulă cu referendumul?" - citiți în materialul analitic cu același titlu pe portalul Noi.md, la următorul link.
Adăuga comentariu