Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: „Statul nostru este foarte slab în lupta cu pandemia”

13 mar. 2021,, 10:00   Politică
4041 11

Ţara noastră este foarte slabă în faţa pandemiei pentru că avem instituţii ale statului care nu-şi pot îndeplini sarcinile şi avem politicieni care, în loc să ajute, încearcă să pună piedici.

Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Maia Sandu la postul public de televiziune Moldova 1, în cadrul emisiunii "Buna Seara", transmite Trm.md.

Şeful statului a subliniat că toate ţările întîmpină mari greutăţi în lupta cu pandemia, "dar sînt state care-şi îndeplinesc angajamentele faţă de cetăţeni cu mult mai multă responsabilitate şi există situaţia noastră cu această criză generală, cu care ne confruntăm şi aceste lucruri sînt în detrimentul cetăţeanului".

Întrebată cînd crede că în Republica Moldova va începe vaccinarea în masă, Maia Sandu a spus că personal face tot posibilul ca în ţară să fie aduse cît mai multe doze de vaccin.

"Discut în fiecare zi cu oficiali străini, cu companii care produc vaccinuri, aşa încît să putem să aducem cît mai multe doze de vaccin în ţară. Pînă acum am reuşit să aducem donaţii, dar eu cred că trebuie şi să cumpărăm, pentru că este vorba de viaţa şi sănătatea oamenilor", a menţionat Maia Sandu.


În opinia şefului statului, "bani pentru procurarea vaccinurilor pot fi găsiţi din cele 50 de miliarde de lei prevăzute a fi cheltuite într-un an, problema este însă să avem acces la acest vaccin, pentru că Republica Moldova nu este singura ţară care caută cu disperare vaccin".

Preşedintele ţării şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu "viteza cu care se face prima etapă de vaccinare a cadrelor medicale".

"Dacă vor fi în continuare întîrzieri, voi recomanda Ministerului Sănătăţii să fie începută următoarea etapă de vaccinare. Nu cred că trebuie să aşteptăm pînă unele spitale o să se gîndească nu ştiu cîte săptămîni", a subliniat Maia Sandu.

În context, şeful statului a mulţumit instituţiilor medicale unde a început vaccinarea şi acest proces a mers foarte bine.

"Sînt unele spitale raionale care sînt exemplare în acest sens, dar sînt şi spitale care stau cu vaccinul pe poliţă şi lucrurile nu se întîmplă. Mă întreb dacă este sabotaj, sau este iresponsabilitate din partea conducătorilor acestor instituţii?", a adăugat Maia Sandu.

În opinia preşedintelui, Ministerul Sănătăţii ar trebuie să dea o apreciere acestui fenomen. "I-am solicitat primului ministru să consolideze echipa de la Ministerul Sănătăţii, acum, cînd hotărîrea Curţii Constituţionale permite să fie numiţi în funcţie secretarii de stat.

Sper că în următoarele zile, cît de curînd, Guvernul va numi secretari de stat la Ministerul Sănătăţii, aşa încît să avem o echipă mare şi din profesionişti, care să poată să clarifice toate aceste lucruri. Şi legate de vaccinare, dar mai ales legate de administrarea pandemiei în general", a anunţat şeful statului.

Referitor la cumpărarea vaccinului anti-COVID-19, Maia Sandu a opinat că Guvernul "ar trebui să încerce să cumpere de la toate companiile şi să ofere vaccinuri sigure şi o alegere pentru oameni".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?