Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Care au fost reacțiile partidelor politice după hotărîrea Curții Constituționale

28 apr. 2021,, 22:43   Politică
4573 2

Reacțiile partidelor curg după evenimentele din seara de 28 aprilie. Politicienii s-au împărțit în două tabere: cei care aplaudă decizia Curții Constituționale de a anula starea de urgență și cei care critică hotărîrea magistraților. Unele formațiuni au început deja să își facă planuri pentru după parlamentarele anticipate.

„Este o victorie a cetățenilor. Astăzi, CC a emis veridictul, Maia Sandu – decretul. De astăzi purcedem în perioada electorală. Am toată certitudinea că după alegerile din 11 iulie va exista o majoritate parlamentară europeană, de dreapta. Menirea acestei majorități este să relanseze relațiile cu partenerii externi”, a declarat Mihail Popșoi, de la PAS, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

„Era o decizie previzibilă a Curții. A cîștigat legea. În situația creată, decît să ajungem la prelungirea circului, mai bine să mergem în față cetățenilor. Îmi doresc o majoratate mecanică, avem nevoie de profesioniști și oameni care au demonstrat că știu să scrie legi, să le promoveze. Fiecare partid acum trebuie să vină și să spună oamenilor ce au făcut în acest Parlament”, a adăugat Vasile Năstase, de la Platforma DA, la aceeași emisiune de la TV8.

„Este greu să găsești o explicație logică, sănătoasă, dar și care să aibă substrat juridic. Curtea Constituțională a demonstrat că e total capturată”, a afirmat socialistul Grigore Novac la emisiunea „Butonul Roșu”, de la Moldova 1.

Iar Andrian Candu, de la Pro Moldova și-a exprimat gîndurile pe facebook: „Această situație este rezultatul iresponsabilității și incompetenței guvernărilor din ultimii doi ani care au adus Republica Moldova în pragul falimentului. Aș vrea să cred că haosul în care am fost aruncați din 2019 încoace de cei care pretind că pot să guverneze va dispare împreună cu cei care l-au alimentat, după anticipate.”


Ion Chicu a ținut și el să își manifeste poziția, din fruntea partidului pe care l-a creat de curînd: „Dizolvarea parlamentului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate reprezintă un final logic și absolut necesar, deși regretabil de întîrziat, pentru ieșirea țării din criza politică și instituțională care, pe zi ce trece, se adîncește și pune în pericol însuși cursul de dezvoltare democratică a statului Republica Moldova.”

Miercuri seara, 28 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că instituirea stării de urgență în Republica Moldova este neconstituțională, fapt care a dat mînă liberă Maiei Sandu să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului. În consecință, vom avea alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?